De gemeenteraden van Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk hebben dinsdag een email gekregen over de campagne Schuldvrij!. Verzender Liza de Bruijn heeft zelf geen schulden en is ook geen campagnelid; ze is gewoon hevig verontwaardigd over de 'geldverslindende schuldenindustrie' en roept de HAL-gemeenten op om deze te bestrijden.

Het campagneteam van Schuldvrij! geeft praktische voorstellen voor verkiezingscampagnes van gemeenteraadsleden. De Bruijn heeft in ieder geval interesse gewekt bij de PvdA Heerhugowaard: Raadslid Stefan Brau had binnen een half uur gereageerd.

Liza kwam op de hoogte van Schuldvrij! via online medium De Correspondent. Met grote verontwaardiging las zij de bevindingen van correspondent Jesse Frederik over de schuldenindustrie in Nederland. Zo leerde ze dat de overheid en schuldeisers te vaak aannemen dat wanbetalers niet willen betalen, terwijl zij het simpelweg niet kúnnen.

Tussen de 350.000 en 550.000 Nederlanders kampen met problematische schulden en velen van hen blijken vooral slachtoffer te zijn van een 'bizarre' schuldenindustrie. Een betalingsachterstand die eerst wellicht nog te overzien was, kan uitgroeien tot wanstaltige omvang door boetes, incassokosten, deurwaarders en dwangbevelen. En zo bouwen zich andere schulden op. Mensen die uiteindelijk Schuldsanering aanvragen hebben gemiddeld maar liefst veertien schuldeisers.

En die zeer ingrijpende Schuldsanering moet je nog maar zien te krijgen. Het is een hele papierwinkel en eisen zijn onder andere dat je twee maanden je vaste lasten hebt betaald en oh ja... geen nieuwe schulden bent aangegaan. "Van je schulden afkomen in Nederland is zoiets als het lopen van een bureaucratische triatlon. Maar dan zonder training", schrijft Frederik.

"Mensen met schulden zijn een verdienmodel geworden voor een industrie van incassobureaus, deurwaarders, bewindvoerders en ook de overheid. En misschien nog wel het ergste: politici boeit dit nauwelijks iets", meent de correspondent van De Correspondent.

De kans is er nu voor 'onze' raadsleden van Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk om te laten zien dat het ze wél iets boeit.
Bekeken: 3997x