Gemeente Dijk en Waard gaat rond 1,9 miljoen euro lenen aan Alliander. De fusieraad ging maandag, met tegenzin, unaniem akkoord. Voor de hoognodige upgrades aan het energienetwerk, vraagt het moederbedrijf van netbeheerder Liander om een lening van 600 miljoen van haar aandeelhouders. Dat zijn vooral gemeenten en provincies.

Alliander werkt met TenneT aan verzwaring van het energienetwerk in Noord-Holland, maar onlangs werd duidelijk dat beide bedrijven flink achter de ontwikkelingen aan lopen. TenneT gaat over het hoogspanningsnetwerk en verwacht eind 2023 een 150 kV kabel van Beverwijk naar Oterleek te leggen. Ook wordt het transformatorstation in Oterleek uitgebreid. Liander gaat over de rest van het netwerk. Maar de nood in de provincie is nu al hoog. Ook in andere delen van het land heeft het voor grote bedrijven geen nut meer om een aanvraag in te dienen.

Aandeelhouders waren verrast toen ze werden geconfronteerd met de problemen en de vraag om samen 600 miljoen in te leggen. Met tegenzin ging gemeente Alkmaar deze week akkoord met een lening van 3,3 miljoen. Bergen stemde eerder al in met een lening van 1,2 miljoen.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl