Ze maken zich flink zorgen, de familie van muzikant en Heerhugowaarder Hans Boomsma. Volgende maand is hij uitgerevalideerd in Schagen en het liefste zou hij naar huis gaan, maar er is nérgens thuiszorg te vinden. In de hoop hem toch naar huis te kunnen halen, is zijn familie een inzamelingsactie gestart.

Al zo'n drie maanden ligt Hans in ziekenhuizen en revalidatiecentra. zijn vrouw Annemiek Ruiter mist hem. "Bijna 36 jaar zijn we samen, we zijn nog nooit zolang uit elkaar geweest. Ik vind het verschrikkelijk dat het al zolang duurt."Ik heb gedacht: 'Ik ga het zelf wel doen.'", vertelt Annemiek, "maar ja, hoe dan? Ik heb nu met mijn werk kunnen regelen dat ik me op Hans kan focussen, maar dat is geen houdbare situatie. Er moet een structurele oplossing komen."

Al meer dan 8.000 euro is ingezameld, maar het uiteindelijke doel staat op 20.000 euro. Een flink bedrag, maar dat is ook meer dan nodig, legt zoon Martijn Boomsma uit aan mediapartner NH Nieuws: "Die inzamelingsactie was ook niet onze eerste keuze. Het liefste wilden we dat de zorg gewoon via de thuiszorg zou lopen, maar daar is geen capaciteit voor en de wachtlijsten zijn máándenlang. En dan bestaat de kans dat hij ergens anders verderop in het land terechtkomt..."

Zijn vader - voor sommigen beter bekend als Johannes de Boom van The Shavers - heeft indicatie zes gekregen, wat inhoudt dat hij zeven dagen per week zorg nodig heeft. "Hij kan niet meer zitten, niet meer naar de wc, niet meer zelf uit bed..." Het huis in Heerhugowaard is al aangepast - Hans is immers al 40 jaar reumapatiënt - maar hij heeft nu dus 24-uurs zorg nodig.

"Het is heel triest", zegt zijn vrouw Annemiek Ruiter. "De fysiotherapie heeft geen zin meer en hij ligt daar helemaal niet op z'n plek. Hij wil gewoon naar huis, maar dat gaat dus niet. Er is gewoon niemand die ons dagelijks kan helpen met verzorging. De thuiszorg werkt zich een slag in de rondte en het ligt ook zeker niet aan hen, maar dit is gewoon dieptriest."

Want Annemiek realiseert zich heel goed dat haar man niet de enige is die tegen dit probleem aanloopt. "Ik word er gewoon verdrietig van", zegt ze. Dit is echt mijn schreeuw om hulp en aandacht voor dit soort situaties, dit kán niet. Daarom zijn we die inzamelingsactie gestart. Enerzijds voor de overbrugging naar het persoonsgebonden budget (pgb) en anderzijds om verzorgers te vinden; keigoede, lieve verzorgers - gediplomeerd of met aanleg. Mensen die onderdeel van een team willen worden en er op die manier voor willen zorgen dat Hans naar huis kan komen." Met het ingezamelde geld worden de verzorgers betaald en worden de kosten - die veel hoger liggen dan het pgb - gedekt.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl