Rob P. uit Noord-Scharwoude kreeg dinsdag 90 uur taakstraf, waarvan 30 voorwaardelijk, voor het met een mes bedreigen van drie politieagenten. Daarnaast moet P. één van de agenten 300 euro schadevergoeding betalen. Deze agent voelde zich dusdanig bedreigd dat hij zijn vuurwapen op P. had gericht en bijna had geschoten.

De 53-jarige P.  bedreigde op 17 januari drie agenten met een boksbeugelmes. Hij dacht zijn buurman buiten bij zijn huis te horen. Die zou hem twee dagen eerder met een loden pijp hebben geslagen. Hij besloot 'uit voorzorg' met een het mes in zijn hand naar buiten te gaan. P. trof echter drie agenten, maar toch legde hij zijn mes niet weg. De agenten sommeerden P. meermaals zijn wapen te laten vallen, maar hij gaf geen gehoor. Daarop richtte één van de agenten zijn vuurwapen op P. en legde zijn vinger op de trekker. Die gooide daarop het boksbeugelmes in de 'greppel', maar het scheelde volgens de agent maar 'een milliseconde' of hij had geschoten.

De rechter las uit het onderzoek voor dat de politieman door het incident vele slapeloze nachten en veel stress heeft gehad. P. valt haar af en toe in de rede, zoals vaker tijdens de zitting. Dat komt volgens hemzelf door zijn posttraumatische stressstoornis. "Daar krijg ik woedeaanvallen door", zei hij met verheven stem. Sowieso had P. moeite met kalm blijven en focus houden. De rechter verzocht de man meerdere keren 'naar mij te kijken en te luisteren als ik aan het woord ben'. "Niet naar links, niet naar rechts, niet achter in de zaal, maar naar mij." P. zei dat hij 'zal proberen te luisteren', als mensen dat ook bij hem doen.

Het was 'nooit de bedoeling' om agenten met een mes te bedreigen, vertelde P. "Maar als het wel mijn buurman was geweest, had ik hem eraan gereten". Ook twee wijkagententeams zouden het om hem hebben gemunt. "Ze zijn me al drie jaar aan het chasen."

Een collega van de agent die bijna schoot vertelde - af en toe onderbroken door P. - hoe heftig de confrontatie was: "Het heeft behoorlijke impact gehad op ons doen en laten. Je staat niet zomaar met een mes voor je neus. We hebben het achteraf besproken en het is nog een geluk dat m’n collega niet heeft geschoten. Het mes was nog geen meter bij mij vandaan."

Volgens de Officier van Justitie wordt voor dergelijke zaken meestal 90 uur taakstraf geëist. Vanwege de 'enorm slechte gezondheid' - P. zou onder andere kanker hebben - zou dit niet de voorkeur hebben. Ook een geldboete was niet gepast, aldus de OvJ. "Een gevangenisstraf van 30 dagen is in dat geval de enig overgebleven optie". Daar ging de rechter niet in mee.

P. heeft twee weken om in hoger beroep te gaan.
Pin It
Bekeken: 1619x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/