De GGD Hollands Noorden dreigt bij de medische zorg voor arrestanten vanaf 2022 buitenspel gezet te worden. Dat komt omdat politie en marechaussee hebben besloten om deze taken openbaar aan te besteden, en de goedkoopste aanbieder heeft een streepje voor. Wanneer een opgepakte verdachte vanwege ziekte of letsel een arts of verpleegkundige in de cel nodig heeft, wordt nu de GGD gebeld. Dat gebeurt circa 2000 keer per jaar.

De GGD waarschuwt voor verlies van specialistische kennis en personeel. De directeur vreest zelfs dat de specialisatie forensische geneeskunde, die nodig is voor justitieel onderzoek en rechtszaken, straks niet meer bestaat. Die komt dan ’zowel financieel als operationeel onder druk te staan’. Dat staat in interne stukken van de gezondheidsdienst die het Noordhollands Dagblad heeft ingezien.

Politie en marechaussee hebben besloten vanaf 2022 de medische arrestantenzorg los te koppelen van de forensische geneeskunde. Hierdoor wordt de arrestantenzorg voor vier jaar aanbesteed. Als de GGD de taak na de openbare aanbesteding verliest, mist de gezondheidsdienst vele tonnen aan inkomsten. Het inkomstenverlies moet dan op andere taken worden goedgemaakt. De GGD doet alvast onderzoek of het financiele gat kan worden gedicht door hogere tarieven voor lijkschouwing voor gemeenten.
Pin It
Bekeken: 2556x
https://ee.itk.ac.id/data/