De wateroverlastsituatie is onder controle. Het sein 'water meester' is gegeven, meldt het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op de eigen website. Het hoogheemraadschap heeft situatie afgeschaald vanuit de 'alarmfase' naar de 'beheerfase'. Dat wil zeggen dat het pompwerk terug is op het normale organisatieniveau.

Maandag was de situatie rond de Zijperpolder al onder controle. Noodpompen zijn toen verplaatst naar polders in de gemeente Bergen. Bij het gemaal van de Sammerpolder in Egmond-Binnen kwamen twee extra pompen. Twee extra pompen gingen naar het gemaal van de Egmondermeer. In Bergen kregen de Aagtdorperpolder, de Rekerepolder en de Grootdammerpolder extra pompcapaciteit. Zodra het kan en als de situatie verder verbetert, zullen deze opgeruimd worden.

Het hoogheemraadschap wijst op cijfers van het KNMI, waaruit zou blijken dat de buien van vrijdagavond eens in de 1000 jaar voorkomen. "Ons watersysteem is ingericht voor buien die eens in de 10 tot 100 jaar voorkomen. Binnen vier dagen hebben we, samen met de omgeving, de situatie weer onder controle gekregen."

Het hoogheemraadschap zegt blij te zijn met de hulp van de ongeveer 40 agrariërs en molenaars die bijdragen om de situatie weer onder controle te krijgen. "We ervaren een goede samenwerking om deze zeer uitzonderlijke situatie samen op te lossen. Ons gebied is ingericht om 100 mm per week weg te pompen. Nu viel dat op één avond en werd de dagen erna weer aangevuld met nieuwe regen."
Pin It
Bekeken: 2145x
https://ee.itk.ac.id/data/