Door de extreme regenval  dreigt veel oogst in de wijde regio verloren te gaan. Willem Valkering uit Egmond aan den Hoef kan zijn bloembollen als verloren beschouwen. Hij is een van de vele boeren die de laatste dagen  alles op alles heeft gezet om zijn oogst te redden. Maar er was teveel water en liep ook nog eens uit de sloot weer terug het land op. "Het is een drama, er is geen redden aan."

De bollen van Valkering staan volledig onder water. Sinds de stortbui is hij samen met zijn broer dag en nacht bezig geweest om het water weg te krijgen. Zaterdag leek het even goed te gaan maar in de nacht kwam er weer veel regen, en inmiddels heeft daarna nog meer geregend.  Bij elkaar kreeg de duinstreek 160 tot 190 millimeter regen te verduren. "Ik heb nu een verloren gevoel en zie het heel somber in", zegt Valkering tegen mediapartner NH Nieuws.

Veel boeren verwijten het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier nalatigheid. Volgens hen zijn de waterbergingen niet op tijd open gezet en moesten de pompen veel eerder aan. Het waterschap heeft al van overmacht gesproken. "Een paar uur van te voren werd duidelijk dat er geen 20 mm maar ruim 100 mm zou vallen. Daar is niets tegenop gewassen", zei voorzitter Siem Jan Schenk.  Bovendien was er droogte. Pomp sloten leeg en er valt toch weinig regen, dan is het land weer te droog.

Het waterschap heeft de gemalen vol aan staan en nog eens 20 noodpompen ingezet, maar de afgelopen 24 uur kwam er net zoveel water bij als werd weggepompt. Het waterschap heeft nog een paar pompen over,  maar bewaart die voor acute nood. Volgens de weersvoorspellingen blijft het van maandagavond tot vrijdag droog, en valt er de dagen erna nauwelijks regen.

Maandag evalueren boerenorganisatie LTO Noord en het waterschap de afgelopen dagen.
Bekeken: 2311x