RGS Development in Broek op Langedijk werkt al enkele jaren aan doorbraken in de wereld van de elektriciteit. Onder de noemer Thermagy is een materiaal ontwikkeld voor omzetting van hitte in elektriciteit, en onder E-magy werd een soort siliciumpoeder gemaakt dat batterijen drastisch verbetert. De laatste paar jaar is het poeder uitvoerig getest. RGS nu klaar voor grootschalige productie en zoekt het een locatie in Nederland. Waar precies kan mede-eigenaar Bert Kraaijveld nog niet zeggen.

De opslag en ook laadsnelheid van lithium-ion batterijen wordt beperkt doordat het grafiet in de anode uitzet bij hitte. Het Langedijker poedertje heeft daar door zijn nano-poreuze structuur veel minder last van. Dat zorgt volgens RGS niet alleen voor 40 procent meer capaciteit, ook gaat opladen vijf keer sneller én takelen de batterijen niet langzaam af. En het mooie is: het wordt van zand gemaakt. Overal te vinden en lekker goedkoop.

In februari zegde de Nederlandse investeerder SHIFT Invest 5 miljoen euro toe. Ook het Ministerie van Economie & Klimaat en het Participatiefonds Duurzame Economie Noord​-Holland investeren in grootschalige productie.

Vanaf 2023 wil RGS één productielijn draaiende hebben, zodat Europese batterijfabrikanten op grote schaal kunnen produceren.  Op termijn moeten tien machines jaarlijks bij elkaar 3.000 ton poeder maken, goed voor een half miljoen accupacks in elektrische auto’s.

"Elk jaar willen we een productielijn toevoegen", licht Kraaijveld toe. "Die 3.000 ton is overigens geen einddoel, het is een eerder een soort mijlpaal. Voor de fabriek hebben we zo'n 10.000 m2 grond nodig. We zijn nu aan het kijken naar opties". Of De Vaandel in Heerhugowaard en de Boekelermeer in Alkmaar tussen die opties zitten wil hij niet zeggen. "Er zijn vele opties. Ik kan het nog niet erkennen maar ook niet ontkennen", zegt hij mysterieus. (foto: E-magy)

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl