Gemeente Langedijk moet het jeugdhulpdossier van een oud-inwoner en haar zoon alsnog vernietigen. Dat heeft de Alkmaarse rechtbank bepaald. De vrouw had om de vernietiging gevraagd, maar de gemeente weigerde. De gemeente moet dit nu alsnog doen.

Over de minderjarige zoon zijn de afgelopen jaren zorgmeldingen gedaan. De moeder vroeg de gemeente vorig jaar om alle gegevens van haarzelf en haar zoon te vernietigen. De gemeente weigerde dit omdat zij een wettelijke verwerkingsverplichting van 20 jaar zou hebben.

De vrouw vindt dat het bewaren van de gegevens geen enkel doel dient. Er is volgens haar nooit inzet gedaan op de zorgmeldingen. Ze vindt het belangrijk dat de onjuiste informatie geen eigen leven blijft leiden en onnodig ingezet kan worden. Behoud van het dossier maakt volgens de moeder teveel inbreuk op de persoonlijke levenssfeer.

De rechter oordeelde dat de gemeente de wet verkeerd toepaste. Daarin staat de jeugdhulpverlener gegevens uit het dossier binnen drie maanden moet vernietigen, als betrokkene daarom vraagt. Daarvan kan afgeweken worden als kan worden aangetoond dat behoud van belang is voor anderen, maar de vond dit niet nodig.

De rechtbank begrijpt niet hoe de gemeente bij de tijdspanne van 20 jaar komt. Door raadpleging van vakliteratuur en eerdere uitspraken, had de gemeente beter kunnen weten. De rechtbank heeft de indruk dat het bij de gemeente onderhand gaat om gelijk krijgen, en niet meer de inhoud.
Pin It
Bekeken: 1319x
https://ee.itk.ac.id/data/