Het college van Langedijk heeft een nieuw vaarbeleid opgesteld met aangescherpte regels: tussen zonsondergang en zonsopgang niet meer varen,  waterscooters zijn helemaal verboden en in het Rijk der Duizend Eilanden wordt bootregistratie verplicht. Volgende week buigt het Forum zich over de wijzigingen en daarna wordt er oriënterend over gedebatteerd. Op 8 juni zal de gemeenteraad zijn stem uitbrengen.

"Mensen op waterscooters kunnen ook op sub-snelheid varen, maar dat doen ze meestal niet", licht burgemeester Leontien Kompier het verbod op deze machines toe tijdens een persgesprek via Zoom. Te hard varen veroorzaakt schade aan oevers en overlast. Ook de avondklok is een directe maatregel tegen geluidsoverlast. Als de avond intreedt worden motoren op het water steeds beter hoorbaar.

De registratieplicht wordt eerst als pilot ingevoerd in het Rijk der Duizend Eilanden. Om hoeveel bootjes het gaat weet Robert Boes nog niet. "Dat gaan we met de registratie uitvinden". Hij haalt een waterrijke gemeente aan die half zo groot is, en daar werden zo'n 600 bootjes geregistreerd. De registratieplicht gaat ook gelden voor bootjes van buitenaf.

Boes en Jongenelen erkennen dat de registratieplicht uitdagingen met zich meebrengt, maar daar dient nou juist de pilot voor.  Als de plooien gladgestreken zijn wordt het beleid na 2022 uitgerold over heel Dijk en Waard. Er wordt ook alvast bovenregionaal gekeken naar registratiesystemen.

Het college kan ontheffing verlenen. Gevraagd naar voorbeelden noemt wethouder Ad Jongenelen de historische vloot. Daar hoeft geen waarschijnlijk geen sticker met registratienummer op. "Die is veelal zeer herkenbaar, en ze hebben geen hoge snelheid. En we zouden andere kenmerken van de boten vast kunnen leggen". Robert Boes valt bij: "En Lichtjesavond bijvoorbeeld. Dan is het natuurlijk juist de bedoeling dat je in het donker het water op gaat."

Intussen is de handhaving door politie en boa's op en om wateren wat verhoogd en meer toegespitst op hotspots. Bewoners zien ze vaker langs komen en merken ook dat het de laatste weken veel rustiger is, zegt burgemeester Kompier. Het toezicht zal nog wat verder worden aangescherpt. "Maar, een mooie balans voor bewoners aan het water en mensen in bootjes  is vooral een gezamenlijke verantwoording", benadrukt Kompier wel drie keer. Ze ziet het liefst dat iedereen netjes rekening met elkaar houdt en dat ingrijpen niet of nauwelijks nodig is. (foto: VisioPic)
Bekeken: 2203x