Het KNMI heeft vanaf maandagavond 18:00 uur code geel afgekondigd omdat regen met zware windstoten wordt verwacht. Vanaf 20.00 uur komt daar ook een waarschuwing voor sneeuw en gladheid bij. En dat wordt alleen nog maar erger.

De windstoten kunnen maandagmiddag aan de kust oplopen tot 90 à 100 kilometer per uur. "Het is niet verstandig om dan met een aanhanger of caravan de weg op te gaan. Die kunnen van de weg waaien", vertelt Jan Visser, de weerman van mediapartner NH Nieuws.

Maandag kan op sommige plekken ook wat (natte) sneeuw vallen. Dat blijft volgens Visser kort liggen. "Op sommige plaatsen zal de grond even wit kleuren, zeker als vanavond ook de temperatuur omlaag gaat. Het wordt vanavond rond het vriespunt, maar gaat niet echt vriezen." Op de wegen kan het wel glad worden. Visser stelt dat die kou vanuit de poolgebieden komt. "Dat is wel vaker zo in april, van die warme is eigenlijk minder normaal."

Het koude weer houdt aan tot en met woensdag. "Donderdag klaart het weer iets op, maar pas volgende week is er weer een lekker zonnetje", vertelt Visser. Hoewel de warmte van vorige week uitzonderlijk was, vindt hij dit ook niet helemaal normaal voor de tijd van het jaar. "Het is te koud, dat is wel bijzonder, maar het hoort een beetje bij april. Het is een echte overgangsmaand."

Vanuit de duinstreek komen inmiddels de eerste schaderapporten binnen. (foto: Sjef Kenniphaas)

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl