Er komen geen versoepelingen voor de winkeliers die hun winkel liever vandaag dan morgen geheel geopend zien worden, zo bleek uit de laatste persconferentie. En dat terwijl het volgens retaildeskundige Fred Rutgers hard nodig is: "Als dit zo doorgaat, verandert het stadscentrum in een achterstandswijk."

Ook Gertjan Slob, onderzoeker bij onderzoeksbureau Locatus, benadrukt dat versoepelingen hard nodig zijn. Enerzijds omdat retailers heel hard interen op hun reserves, anderzijds om de mode industrie met haar voorjaarscollectie niet opnieuw een verloren seizoen te laten draaien. Slob heeft onderzoek gedaan naar de huidige stand van zaken rondom winkelleegstand. Hij vertelt aan mediapartner NH Nieuws dat het percentage leegstaande panden in Noord Holland op dit moment op 5,7 procent ligt. In heel Nederland gaat het om 7,5 procent.

Volgens de onderzoeker is de situatie nu nog niet problematisch, maar kan dit het nog wel worden. Hij verwacht dat het percentage landelijk met een derde zal toenemen. "We verwachten een toename van de leegstand tot boven de 10 procent." En dan begint het volgens Slob ernstiger te worden.

Volgens de onderzoeker is de groei van de populariteit rondom online shoppen hier een belangrijke oorzaak van. "Het online bestellen van producten is steeds meer ingeburgerd en het wordt steeds moeilijker om klanten weer terug te krijgen", legt hij uit. Maar er is volgens Slob nog een verklaring: Rond de eeuwwisseling is er te veel gebouwd, ook in de periferie, wat ook tot meer leegstand heeft geleid.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl