Langedijk Centraal


Tijdens een grootschalig onderzoek rond drugslabs en witwaspraktijken zijn dinsdagochtend op zestien locaties in Noord- en Zuid-Holland en Gelderland doorzoekingen gehouden en zes aanhoudingen verricht. Er werd onder andere een politie-inval gedaan bij een bedrijfspand in Broek op Langedijk. De zes verdachten zijn volgens het Openbaar Ministerie verbonden aan de drugszaak '26Bluffton', die gaat over een criminele organisatie waarvan vorig jaar een drugslab was ontdekt in Montfoort.

Tijdens de actiedag werkten de Landelijke Eenheid en het Landelijk Parket samen met de politie en het OM in Noord-Holland en Gelderland. De politie doorzocht elf woningen, twee garages, twee loodsen en een bedrijf. Er zijn honden ingezet die zijn gespecialiseerd in het opsporen van geld of verdovende middelen.

In het bedrijfspand in Broek op Langedijk vond de politie ketels die nodig zijn voor de productie van synthetische drugs. In Enkhuizen werden enkele kilo's crystal meth gevonden en in Wervershoof een keukenlab voor crystal meth, met ook een hoeveelheid van het product. In Bovenkarspel zijn grondstoffen aangetroffen voor de productie van synthetische drugs. Bovendien trof de politie in Hattem een loods 2,8 miljoen sigaretten, vermoedelijk illegaal geïmporteerd om te ontkomen aan 640.000 euro aan accijnzen. De Belastingdienst onderzoekt deze zaak verder.

Naast de drugs en sigaretten nam de politie ook zeven (dure) auto’s in beslag, een behoorlijke som contant geld en enkele dure horloges.

De verdachten zijn volgens het OM te linken aan de organisatie die verantwoordelijk is voor het op 6 augustus 2020 ontdekte crystal meth lab in Montfoort. Het lab was opgezet in zeecontainers onder dijkverzwaringsklei. In de zaak 26Bluffton zitten de eigenaar van het terrein waar het drugslab stond en een laborant nog steeds vast. Onderzoek wees al uit dat deze laborant ook kan worden gelinkt aan een lab in Harmelen in 2019.

Informatie uit door politie en justitie bemachtigde en ontsleutelde EncroChat-berichten tussen verdachten, is zeer waardevol gebleken bij het achterhalen van productielocaties, opslagplekken en betrokken verdachten. Zo ook in dit onderzoek. Het onderzoek wordt vervolgd en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl