Langedijk Centraal
00:00
55
00:00


Binnen tien jaar worden mogelijk alle circa 150 kastanjebomen in de Stationsweg in Heerhugowaard vervangen door andere bomen. Dat is de verwachting van Wim Groot, toezichthouder groen bij de gemeente Heerhugowaard. De Alkmaarsche Courant meldt vrijdag dat een flink aantal kastanjes al lijden aan de kastanjebloedingsziekte. Donderdag werden de eerste bomen gekapt door Mul Boomverzorging.

De Stationsweg staat van oudsher bekend als een bomenlaan. Wim Groot is pessimistisch: "Het zou kunnen dat over tien jaar alle bomen hier weg zijn. We monitoren deze bomen al tien jaar. We dachten eerst dat de ziekte alleen bij de jonge bomen zou zijn, maar het is net als met corona, iedereen is er vatbaar voor." Hij begrijpt dat omwonenden ongerust zijn over de kap van de eerste tien bomen. Ook al omdat nog niets bekend is door welke bomen de gekapte exemplaren worden vervangen. "Wij vinden het ook heel vervelend. Het is een soort van begrafenis. Het speelt in heel Heerhugowaard. Gisteren hebben we ook zes kastanjes aan de Toermalijn moeten kappen."

Volgens Groot is de kap echt noodzakelijk. "Door de jaren heen zie je de bomen achteruit gaan en een onderzoeksbureau heeft een aantal bomen afgekeurd." Wachten kan volgens de gemeentelijke bomenman dan ook niet. "We mogen geen risico’s nemen. Elke tak is een boom op zich. Als die op je valt, ben je dood," vertelt hij tegen de journalist van de Alkmaarsche Courant.

Het streven is een vervangingsplan in het tweede kwartaal. "Daar kunnen we dan mee naar de bewoners. We moeten hen perspectief bieden. Zeker omdat dit het mooiste laantje van Heerhugowaard is." Waarschijnlijk komt er een variatie aan bomen voor terug. "Ik denk aan vijf verschillende boomsoorten."

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl