Langedijk Centraal


Er komt geen geluidsscherm langs de Westelijke Randweg bij Broek op Langedijk. Een aantal bewoners langs het parallel gelegen Westeinde klaagden over geluidsoverlast en hadden de gemeente gevraagd om een scherm van 108 meter lang en 3,5 meter hoog, maar na een akoestisch onderzoek heeft het gemeentebestuur besloten dat zo'n geluidsscherm niet in de omgeving past.

De woningen langs het Westeinde zijn uit 2014 of later. Voorafgaand aan de bouw was duidelijk dat er op een aantal plekken meer geluidsbelasting dan de voorkeur-grenswaarde van 48 decibel (gemiddelde over de dag-, avond- en nachtperiode, red.) zou kunnen voorkomen, maar gemeenten kunnen ontheffing verlenen tot maximaal gemiddeld 63 decibel en dat gebeurde. Recent onderzoek wijst uit dat de geluidsbelasting sinds dat de bewoners hun intrek deden nauwelijks is toegenomen.

Wettelijk is de gemeente tot niets verplicht, maar het college staat wel open voor geluidsreductie. In het onderzoek wordt als een oplossing stiller asfalt gegeven. Dat scheelt 2 tot 3 decibel. In de komende jaren gaat een deel van de randweg op de schop en dan kan er nieuw asfalt gelegd worden. Een lage barrière of wal langs de weg zou ook al een paar decibel kunnen schelen. (foto: Google)

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl