Langedijk Centraal


Dit jaar is, als het fusieproces geen grote obstakels tegenkomt, het laatste jaar dat gemeente Langedijk bestaat. Burgemeester Leontien Kompier en de wethouders blikken gezamenlijk vooruit op dit laatste jaar en delen hun wensen voor onze gemeente voor het komende jaar. Een jaar waarvoor ze alle Langedijkers van harte hoop, geluk en goede gezondheid toewensen.

Burgemeester Kompier: “Na een in vele opzichten onvergetelijk jaar, waar door corona ons leven totaal op z’n kop werd gezet, heeft het nieuwe jaar zich inmiddels aangediend. Met hopelijk voor ons allemaal nieuwe perspectieven. In ieder geval is er een vaccin in aantocht. Wat zou het fijn zijn om elkaar dit jaar weer in het echt te kunnen ontmoeten. En wat kunnen we trots zijn op hoe we het hebben volgehouden, elkaar hebben gesteund, getroost en hebben opgevrolijkt. Ik hoop dat we dat nog even volhouden.”

“Centraal in het komende jaar staat natuurlijk het samengaan van Langedijk met Heerhugowaard", vervolgt Kompier. "Dat is een pittige klus en zal zeker veel tijd van ons in beslag nemen. Maar als het goed is gaat u er weinig van merken. De dorpen blijven de dorpen, met ieder zijn eigen karakter en identiteit. Dat is waar we trots op zijn en dit zal zo blijven". Kompier besluit met de uitnodiging om mee te denken over het reilen en zeilen in de gemeente.

Wethouder Ad Jongenelen haalt een aantal plannen in zijn portefeuille waar aan wordt gewerkt, zoals het doorvaarbaar maken van de Achterburggracht, een nieuw en effectiever vaarbeleid en de toekomstbestendigheid van het Oosterdelgebied. Daarbij haalt hij specifiek aan de opzet van een taskforce samen met partners voor de aanpak van de kreeftenplaag. Verder wil hij Langedijk beter op de toeristische kaart zetten en het woningtekort aanpakken.

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen wil ook dat de fusie zo geruisloos mogelijk gaat. Hij voorziet een sterkere gemeente met meer capaciteit en "excellente" dienstverlening. Dit ondanks dat de fusiepartners beide nu met een begrotingstekort kampen, vooral door kosten van de fusie (die later voor een groot deel vergoed worden door het Rijk) en de stijgende uitgaven voor Wmo en  jeugdzorg. "Het doel is om de begroting sluitend te krijgen zonder verzwaring van de lasten voor inwoners.”

Wethouder Nils Langedijk is trots op het onderwijs in Langedijk en wil iedereen in deze sector een hart onder de riem steken. Verder waakt hij onder andere over het verkeersplan voor Sint Pancras, waarvan deze week het concept is gepubliceerd,  de toekomstvisie van Museum BroekerVeiling en een plan voor het Integraal Kind- en Ouderen Centrum (IKOC) in Noord-Scharwoude.  Streven is om de toekomstvisie en het IKOC-plan voor de zomer klaar te hebben.

Wethouder Marcel Reijven stelt dat wat zorg betreft zorg ondersteuning de hoogste prioriteit heeft, vanwege corona met name tegen vereenzaming en schulden. "Ook kunnen we niet zonder de Voedselbank, dorpshuizen, kringloopwinkels en welzijnsinstellingen". Daarnaast komt er een nieuw beleid voor het sociaal domein, zijn er plannen voor een participatiebedrijf en moet Langedijk zich met Heerhugowaard voorbereiden op de verantwoordelijkheid over inburgering. Vanaf 2022 gaan gemeenten daar zelf over.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl