Onbekenden hebben vrijdagavond in Bergen op het ereveld met gesneuvelde geallieerde militairen uit de Tweede Wereldoorlog alle oorlogsgraven voorzien van een kaarsje. De gemeente en de beheerder van de begraafplaats wilden dit evenement dit jaar niet door laten gaan wegens de corona-pandemie. Daarom werden de kaarsjes dit jaar niet gesubsidieerd. Het groepje dat verantwoordelijk is voor de clandestiene deelname aan de landelijke actie, heeft de actie daarom tot kerstavond stil gehouden. De 270 kaarsjes voor hen die het grootste offer brachten werden dit jaar uit eigen zak betaald.

Ariane Röpke, die de lichtjes op kerstavond in eerdere jaren samen met de gemeente organiseerde, benadrukt dat zij er dit jaar niet bij betrokken is geweest. Ze weet wel welke vijf personen dit op eigen initiatief hebben gedaan, maar ze wil de identiteit van deze mensen voor zich houden omdat ze tegen de wens van de gemeente en de beheerder van de begraafplaats aan het Kerkedijkje hebben gehandeld.

De kaarsenactie op kerstavond werd in 2016 voor de eerste keer georganiseerd en was meteen een groot succes. De belangstelling was enorm. Basisschoolleerlingen, broers en zussen, vaders en moeders en ook grootouders kwamen samen om een lichtje te plaatsen. Dit jaar werd in overleg tussen de gemeente en de organisatie besloten om het evenement niet te organiseren. Officieel of niet, volgens de landelijke organisatie werden dit jaar ondanks de beperkingen op 12.490 graven op 362 locaties in Nederland een lichtje geplaatst, circa 80 locaties minder dan in het topjaar 2019.
Bij de start in 2015 deden al 140 locaties mee.

Het idee is uit Finland overgewaaid, waar overledenen op kerstavond traditioneel met lichtjes worden herdacht. Enkele inwoners van de gemeente Bergen namen in 2016 het initiatief om ook in Bergen aan te haken. Stichting Egmond 40-45 en Keep Them Rolling leverden in eerdere jaren ondersteuning.

Regiocoördinator Noordwest Arianne Röpke benoemde vorig jaar het belang van de deelname: "De overledenen, voornamelijk jonge mannen, hebben ervoor gezorgd dat wij in vrede kerst kunnen vieren. Kerstmis is bij uitstek een gelegenheid om samen te komen met dierbaren. Op deze wijze gedenken wij degenen die daar niet meer bij kunnen zijn."

Kaarsjes op oorlogsgraven brandden op kerstavond ook in Alkmaar, Stompetoren, Sint-Pancras, Broek op Langedijk, Noord-Scharwoude en Heerhugowaard.
Bekeken: 2044x