Er komt in 2021 geen Jongerengemeenteraad. De werkgroep met gemeenteraadsleden van Langedijk en Heerhugowaard is in goed overleg met de deelnemende scholen tot deze moeilijke beslissing gekomen. De eerste zeven edities waren vooral succesvol doordat de jonge raadsleden in februari bij elkaar kwamen om te debatteren. De verwachting is dat dit vanwege corona volgend jaar niet mogelijk is.

De Jongerengemeenteraad bestaat uit een lesprogramma met daarin gastlessen van gemeenteraadsleden en afsluitend een debat in de raadzalen van Langedijk en Heerhugowaard. Door de jongerenraad gevormde moties worden opgepakt door de gemeenteraad, dus het is zeker niet alleen maar een goede oefening.

Beide gemeenteraden vinden het belangrijk dat jongeren participeren in de lokale politiek.  Er is overwogen om digitaal te vergaderen, maar het succes van het programma kwam juist voort uit de fysieke bijeenkomsten. De debatten naar achteren verplaatsen op de kalender bleek geen optie vanwege de lesprogramma's.

Per school wordt bekeken of de gastlessen nog wel door kunnen gaan. Ook wil de werkgroep de deelnemende scholen ondersteunen bij eigen activiteiten zoals een debatwedstrijd. Sowieso werken de gemeente en voormalige deelnemers aan de Jongerengemeenteraad aan een coronaproof bijeenkomst voor andere jongeren, om te leren wat er bij hen leeft en speelt.

De werkgroep hoopt volgend jaar wel weer een volledige Jongerengemeenteraad te kunnen organiseren.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl