Donderdag is tot 18 maanden jeugddetentie geëist tegen twee jongens uit Alkmaar en Bovenkarspel. Dit in verband met het ombouwen van zo'n 75 alarmpistolen tot echte vuurwapens, fabricage van munitie en verhandeling. Bij hun aanhouding waren ze slechts 17 en 16 jaar oud. De 46-jarige vader van de Alkmaarder kreeg 12 maanden onvoorwaardelijke celstraf tegen zich geëist omdat hij meehielp. Uitspraak naar verwachting op 26 november.

Het onderzoek startte in 2019 naar aanleiding van advertenties voor de verkoop van omgebouwde vuurwapens in de omgeving van Alkmaar. In oktober deden undercover agenten zich voor als kopers en pakten de twee tieners op. Ze bleken alarmpistolen uit Tsjechië te kopen, om te bouwen tot echte vuurwapens en zelf ook munitie te maken. De wapens werden te koop gezet en ook daadwerkelijk verkocht. Hun basis was de garagebox van de Alkmaarse vader. Niet alleen wist de 46-jarige man van de operatie, hij zou zelf ook bemiddeld hebben met een mogelijke klant.

Ondanks de ernst van de feiten mochten de drie verdachten hun rechtszaak in vrijheid afwachten, in de verwachting dat ze niet doodleuk door zouden gaan. Maar de Alkmaarse tiener deed dat toch. Politie Oost-Nederland onderzocht in juli een vuurwapen dat was aangeschaft om een conflict in het criminele circuit te beslechten, en herleidde het wapen naar de doorzetter.

De Officier van Justitie ter zitting: "Zijn aanpak is zelfs gewiekster door zelf meer uit beeld te blijven en de handel aan vrienden over te laten. Maar met zijn kennis en ervaring hoe de wapens moesten worden omgebouwd, was hij onmisbaar. (....) Elk wapen dat er nog bij komt, is er één te veel. Wapens zijn de normaalste zaak van de wereld voor deze verdachten. Een handeltje waar je geld mee verdient, maar waarbij het gevaar ervan (ook voor henzelf) compleet uit het oog is verloren."

Over de vader zij de officier: "Ik vind het zo kwalijk dat je je zoon bij dergelijke feiten helpt - en de wereld dus een stuk gevaarlijker laat maken, óók die van zijn zoon. Op geen enkele wijze is gebleken dat hij zijn zoon hiervan heeft proberen te weerhouden. Integendeel: hij zegt ‘doe het maar slim’. Als ouder ben je het grootste morele kompas van je kinderen, maar dat van verdachte zelf liet hem duidelijk in de steek."

Tegen de nu 18-jarige Alkmaarder is achttien maanden jeugddetentie geëist, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Zijn handlanger uit Stede Broec krijgt als het aan het OM licht twaalf maanden jeugddetentie, waarvan vier voorwaardelijk. Tegen vader is twaalf maanden onvoorwaardelijk geëist. Daarnaast vordert de officier 10.000 euro van de en bijna 12.000 aan criminele winst van de minderjarigen. Dit is uitzonderlijk bij jeugdige verdachten, "maar misdaad mag niet lonen, ongeacht leeftijd."

Opmerkelijk genoeg rept het OM niet over de drugshandel die bij de wapenhandel gepaard zou zijn gegaan.
Bekeken: 1689x