De Noordwest Ziekenhuisgroep vermoedt komende week op te moeten schalen om het aantal corona-patiënten aan te kunnen. De vijf IC-bedden gereserveerd voor besmette patiënten zijn inmiddels bezet en vorige week moest 20 procent van de geplande operaties afgezegd worden. Inmiddels is Defensie weer om medische bijstand gevraagd.

"Toch komt de reguliere, acute zorg op dit moment niet in het geding, maar als het aantal IC-bedden voor covid-patiënten moet worden opgeschaald, duurt dit niet lang meer", aldus NWZ-woordvoerder Rinske de Wit tegenover mediapartner NH Nieuws. Een factor daarbij is het aantal vrije bedden elders in het land. Zo komt een deel van de patiënten in Alkmaar uit Amsterdam, de nationale corona-hotspot. In Friesland, Twente of Limburg is nog voldoende plek.

In totaal heeft het ziekenhuis in Alkmaar achttien IC-bedden, waarvan dus vijf voor mensen met covid-19. Verder is er nog een verpleegafdeling waar patiënten geïsoleerd verblijven. "Wij monitoren elke dag of opschaling naar meer bedden voor corona-patiënten nodig is. Dit hangt, naast van het aantal bezette bedden, af van medewerkers, inzetbaarheid en het aantal patiënten op de corona-afdeling."

Inmiddels zijn een aantal medewerkers besmet geraakt met corona, waaronder chirurgen. Ook de voorzitter van het NWZ-bestuur raakte besmet. De Wit wil niet kwijt hoeveel personeel besmet is, maar het zijn er bij elkaar in ieder geval 'geen tientallen'. Bij (meer) uitval kan er back-up vanuit Den Helder komen. Bovendien is dus om versterking vanuit Defensie gevraagd. (foto: Facebook / NWZ)

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl