Langedijk Centraal


Met de campagne ‘Hier met je Peuk’ gaan de gemeenten Langedijk, Heerhugowaard, Koggenland en Opmeer de strijd aan tegen sigarettenpeuken op de grond. Met een regionale campagne wordt gewerkt aan bewustwording en gedragsverandering onder rokers: peuken horen niet op de grond maar in een afvalbak of asbak.

Veel mensen denk nog dat een peuk gewoon verteert, maar 90 procent van de filters bevat microplastics die dat niet doen. Verder zitten er in peuken giftige stoffen en metalen die schadelijk zijn voor de natuur. Een peuk blijft zo’n 12 jaar in de natuur en vergiftigt 8 liter grondwater.

De resultaten van de recent gehouden World Cleanup tonen wederom dat peuken het meest gevonden zwerfafval is. Niet gek, aangezien buiten naar schatting 75 procent op de grond wordt gegooid, aldus de campagnevoerders. Wethouders Nils Langedijk en Annette Groot: "Tijdens onze opruimactie op World Cleanup Day bestond het merendeel van het zwerfafval uit sigarettenpeuken. Het opruimen van de peuken is heel belangrijk maar voorkomen nog beter. Tijd dus om in actie te komen en aan gedragsverandering te werken."

De campagne is ontwikkeld in samenwerking met Schoner Noord-Holland en loopt in oktober, onderhand ook wel bekend als Stoptober. Bewustwording wordt gecreëerd door middel van informatiefilms, via social media en stories. Sinds het rookverbod in publieke binnenruimten worden peuken extra vaak gevonden bij de entrees van winkels, horeca en bedrijven. De komende tijd zullen er daarom ook diverse doelgroepcampagnes worden gevoerd. (foto: Pixabay / Jasmin Sessler)

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl