Langedijk Centraal


Regio Alkmaar krijgt nog deze maand een aantal 'slimme' kruispunten, die de afstelling van de verkeerslichten tijdens de spits automatisch aanpassen op de actuele verkeerssituatie. Het Smart Mobility systeem van de provincie draait sinds begin dit jaar proef op vier kruispunten van de N201 bij Schiphol. De zogenoemde 'wachtrijvoorspeller' wordt in regio Alkmaar vanaf eind deze maand getest op de kruising N242 - Smuigelweg en die van de N245 met de Laan van Tata en de Laan van Darmstadt.

"We testen de wachtrijvoorspeller eerst uitgebreid om te zien wat het effect ervan is voor het andere verkeer en voor bijvoorbeeld de groene golf", aldus de provincie. "Dat doen we samen met data intelligence bedrijf HAL24K. Daarna onderzoeken we of het voor alle 270 kruispunten in Noord-Holland mogelijk is. De verwachting is dat de doorstroming tussen de 4 en 10 procent verbetert en dat daardoor de CO2-uitstoot vermindert."

Het systeem regelt de verkeerslichten op basis van bestaande informatie en live data afkomstig van sensoren in de weg.  Jeroen Olthof, gedeputeerde Bereikbaarheid & Mobiliteit: “Het voordeel van de wachtrijvoorspeller is dat de verkeerslichten al rekening houden met naderende drukte voordat er een opstopping ontstaat. Dat is prettig voor de weggebruiker en beter voor het milieu.”

Meer info via het Servicepunt van de provincie (0800-0200600 gratis) of per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kijk ook op noord-holland.nl/smartmobility.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl