Normaal gesproken worden er aardappelen en spruiten geteeld, maar nu is het landbouwbedrijf van Job van der Burg een decor voor iets heel anders. En dat in de letterlijke zin van het woord: deze en volgende week is de theatervoorstelling 'Kiem' van Karavaan op het landbouwbedrijf in Schermerhorn te zien.

Regisseur Jos van Kan schetst in de voorstelling een toekomstbeeld van de boeren. "Het is een hard stuk", vertelt hij mediapartner NH Nieuws. "In de voorstelling gaat een boer in gevecht met de regelgeving en je ziet hoe die boer met moeite uit de wurggreep komt van de concurrentieslacht".

Volgens de regisseur dwingt de staat boeren hun zaad in te kopen bij grote bedrijven die een monopolie op een bepaald zaad hebben. "In sommige delen van de wereld is dit echt al het geval".

Door deze voorstelling moet het publiek zich hiervan bewust worden, stelt Van Kan. "Het is een sector waarvan we heel veel denken te weten door de media. Maar heel veel details zijn eigenlijk onbekend".

Job van der Burg is de boer die zijn bedrijf beschikbaar stelde voor de voorstelling. "Het is alleen maar goed. Hoe meer aandacht, hoe beter", zegt hij. "We willen graag de burger met de boeren verbinden en dit is een van de manieren waarop dat kan".

Actrice Eva Meijering werd wijzer tijdens het maken van de voorstelling: "Nu we hier in contact zijn met Job en met de andere boeren hieromheen, ben ik me wel meer bewust geworden van de problematiek van boeren".

Dat is precies wat regisseur Jos van Kan wil. "Ik hoop dat hoofd en hart geraakt worden door dit onderwerp. Hoe ver willen we gaan in de maakbaarheid van de wereld? En hoezeer knijpen we onszelf uit?", legt hij uit. "Daar wil ik het publiek in meenemen".

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl