De uitslag van de kreeftviswedstrijd is bekend. Mick Kraakman is de grote kampioen: hij ving in zijn eentje maar liefst 1.150 kreeften. Hij koos als hoofdprijs een elektrische buitenboordmotor. Maar ook Lasse, Gijs, Gert Jan, Dave, Stijn, Ruben en Damian pakten de hoofdprijs, met 1.814 kreeften. In totaal zijn in de wedstrijd 6.810 kreeften gevangen.

Om de kreeftenplaag in het Oosterdelgebied te bestrijden en om de jeugd wat leuks te doen te geven in deze coronatijd, bedachten gemeente Langedijk en Stichting Veldzorg een viswedstrijd. De hoofdprijs was keuze uit een elektrische buitenboordmotor of een spelcomputer. Verder waren er prijzen voor de jongste deelnemer en voor degene die het vaakst kreeften in kwam leveren.

Wethouder Ad Jongenelen deelde de prijzen uit bij Het Groene Huis in Heerhugowaard en bedankte iedereen die de viswedstrijd een succes maakten. In het bijzonder alle jongeren die meegedaan hebben, maar ook de Stichting Veldzorg die het inleverpunt verzorgden en de visvereniging in Langedijk.

De vangst werd gratis weggegeven onder zowel professionele koks als mensen die er thuis graag wat lekkers van wilden maken. Er ontstond een wachtlijst van 1.400 gegadigden vanuit Den Helder tot Rotterdam, maar de meesten visten achter het net. De Voedsel- en Warenautoriteit stak er een stokje voor, omdat het de voedselveiligheid slecht controleerbaar achtte.

Jongenelen hoopt met de wedstrijd de overlast van de invasieve kreeft breder aan te pakken. De beestjes worden volgens hem ook elders in de regio aangetroffen. Zo werd laatst in de Egmondermeer, vlakbij Alkmaar, eentje uit het water gevist. Voor zo ver bekend zijn ze in Heerhugowaard nog niet gevonden, maar de HOP-partij vroeg middels raadsvragen al wel om een regionale strategie. Binnenkort volgt een gesprek met Gedeputeerde Ilse Zaal over het probleem. (foto: gemeente Langedijk)
Pin It
Bekeken: 1508x
https://ee.itk.ac.id/data/