De buurtbussen in heel Nederland zullen voorlopig nog niet rijden. Het wachten is op een uitslag van een nieuw TNO-onderzoek naar de juiste maatregelen om de buurtbussen in Nederland weer veilig te laten rijden. Dat antwoordt de provincie Noord-Holland op vragen van Duinstreek Centraal nadat bekend werd dat de buurtbussen in de duinstreek na maanden stilstand ook nog niet per 1 september gaan rijden. De provincie Provincie komt nu snel met alternatief vervoer voor alle buurtbuslijnen in Noord-Holland, en verwacht heel binnenkort met details hierover naar buiten te kunnen treden.

Volgens de provincie Noord-Holland is het plaatsen van kuchschermen bij de chauffeur, zoals nu gebeurt bij de grote OV-bussen, in buurtbussen niet voldoende. Eerder landelijk onderzoek van TNO wees dat uit: "Omdat buurtbussen kleiner zijn en alleen aan de voorkant een deur hebben, is de natuurlijke luchtcirculatie anders dan in een grote bus," aldus woordvoerder Caroline Coolen van de provincie. Mondkapjes voor chauffeur en passagiers, zoals elders in het openbaar vervoer verplicht is sinds 1 juni, worden in buurtbussen ook niet als oplossing gezien.

Buurtbussen die pas komen na een belafspraak, vallen volgens Caroline Coolen niet onder het strenge coronaprotocol voor het openbaar vervoer, omdat er aan de telefoon dan vooraf vragen kunnen worden gesteld over de gezondheidstoestand. De Hugohopper in Heerhugowaard en de buurtbus van Heiloo kunnen daarom blijven rijden.

TNO onderzoekt nu welke aanvullende maatregelen nodig zijn om de buurtbussen in Nederland weer veilig te laten rijden. Coolen: "Zodra dit duidelijk is, voorzien de busmaatschappijen alle buurtbussen van de benodigde coronavoorzieningen. Daarna kan de dienstregeling van buurtbussen in overleg met de buurtbusverenigingen weer worden opgestart. Wanneer dit is, is nu nog lastig in te schatten."

Provinciebestuurder Jeroen Othof beloofde in juni dat hij zal zorgen voor alternatief vervoer als het niet lukt om na de zomer weer met de buurtbussen te gaan rijden. Volgens Coolen zijn de provincies overvallen door het slechte nieuws dat de kuchschermen in de buurtbussen niet voldoende zijn. De provincie is nu druk bezig om de belofte van de gedeputeerde na te komen en komt binnenkort met details over alternatief vervoer op alle buurtbuslijnen.
Pin It
Bekeken: 2428x
https://ee.itk.ac.id/data/