Aan de Olympiaweg is gisteren het eerste festivalweekend van 2020 van start gegaan: Finally Fiesta kreeg, tot blijdschap van velen,  een evenementenvergunning van gemeente Alkmaar. Morgen en zondag zijn er in totaal nog vier shifts van vier uur met 250 bezoekers, die in kleine groepjes verdeeld over het grote veld staan en ook mogen dansen in de cirkels daarnaast.

Met waterpistolen worden de bezoekers koel gehouden, er zijn kraanjes en natuurlijk zijn er ook coronamaatregelen genomen. "We lopen nu met vier man rond om mensen aan te spreken als ze te dichtbij staan, of bijvoorbeeld met te veel mensen aan een tafeltje. Vanavond verdubbelen we de toezichthouders. En bij teveel waarschuwingen is het gewoon klaar.", meldt organisator Jos Mechielsen aan mediapartner NH Nieuws.

En dat zegt hij niet zomaar. Er staat namelijk een camera gericht op het festivalterrein en op die manier kijkt de gemeente mee of de coronaregels worden gehandhaafd. Bij binnenkomst wordt je temperatuur gemeten en je moet je handen ontsmetten, maar als je dat hebt gedaan, heb je alle ruimte om in de volle zon te dansen. Gisteren, vrijdag, is wat dat betreft de lastigste dag, bekent Mechielsen. "Er is wat jonger publiek en die lappen de regels sneller aan hun laars. Morgen en overmorgen zijn de bezoekers wat ouder, vanwege de line-up van deejays en verwacht ik dat het wat relaxter zal gaan."

"Ik ben trots op Alkmaar", zegt een aangeschoten dame die losgaat met haar vriendin. "Dat dit mag! En ja, die regels, wat hadden mensen dan verwacht? Ik ben blij dat dit festival hier kan." Ook Mechielsen hoopt dat andere gemeenten een voorbeeld nemen aan Alkmaar. "Misschien kunnen dit soort dingen dan toch wel. We doen in ieder geval ons uiterste best om alles goed te regelen."

Het festival duurt tot zondagavond. Het is nog niet duidelijk of er een volgende editie komt. "Deze zomer sowieso niet meer, dus dit is echt het enige festival." Alkmaar centraal fotograaf Marco Schilpp maakte een fotoserie die op onze Facebookpagina te zien is.
Pin It
Bekeken: 2873x
https://ee.itk.ac.id/data/