In Café de Heerlijkheid te Oudkarspel werd afgelopen weekend de finale gehouden van het allereerste Elfdorpentoernooi. In de spannende eindstrijd van het meteen al succesvolle toernooi versloeg het team van Broek op Langedijk net aan het als favoriet getipte Team Waarland. Het winnende achttal ontving een cheque van 1.000 euro om te geven aan hun uitgekozen goede doel: Museum BroekerVeiling. Museumdirecteur Karels nam de symbolische cheque in ontvangst.

Het Elfdorpentoernooi werd geboren toen biljartpromotor Dirk Snip op de koffie werd gevraagd door de nieuwe eigenaren van Café de Heerlijkheid. Dit is te lezen op de website van de biljartbond. Hij voelde al meteen dat het zou gaan om een te organiseren toernooitje en eenmaal aan tafel was hij erg te spreken over de frisse herinrichting. "Eigenlijk ter plekke noemde ik al de term 'Dorpentoernooi' en dat gaat in bed borrelen. Zo is het idee van Elfdorpentoernooi ontstaan, met een duidelijke knipoog naar de Friesche Elfstedentocht."

Teams bestaan uit zes libre spelers en twee driebanders. Allemaal in een zwarte polo, voorop het toernooilogo en achter een plaatsnaambord. "Je speelt tenslotte voor je dorp...". Een speelschema voor elf is erg omslachtig, dus besloot Snip om één team aan de kant te houden en in te draaien ten koste van de hekkensluiter. Warmenhuizen speelt volgend jaar in plaats van Heerhugowaard De Noord. De andere teams representeerden Dirkshorn, Koedijk, Noord-Scharwoude, Oudkarspel, Sint-Pancras, Tuitjenhorn en Zuid-Scharwoude.

Snip had zelf Waarland als favoriet getipt, maar kort voor de finale was hij niet meer zo zeker. "Broek op Langedijk is gegroeid in het toernooi en staat terecht in de finale". Het werd razend spannend rond de drie tafels waarop de beste spelers van het team speelden, en de underdogs bleken Waarland nét voorbij te zijn gegroeid.

Dirk Snip deed zelf mee namens Zuid-Scharwoude. Hij werd met zijn team zesde na het af te moeten leggen tegen Oudkarspel. Maar hij is erg tevreden over het toernooi in zijn geheel. "De locatie is top, er was volop gezelligheid wat iedereen kent elkaar. Het ons-kent-ons gevoel is dus heel belangrijk, ook met betrekking tot het sportieve aspect. Dit gaat dus zeker een blijvertje worden." (foto: DP Sportfotografie)

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl