Langedijk Centraal


De gesprekken van burgemeester Leontien Kompier en wethouder Ad Jongenelen met jonge vaarrecreanten en inwoners die aan het water wonen, kregen donderdag 25 juni een vervolg. Gemeente Langedijk gaf vrijdag meer inzicht in wat er besproken is om met elkaar overlast op en aan het water aan te pakken en het nieuwe vaarbeleid op te stellen. Jongenelen en Kompier kijken tevreden terug.

De aanwezigen gingen dieper in op eerder naar voren gebrachte ideeën met het doel om te hard varen, geluidsoverlast van harde motoren, stemmen en muziek tegen te gaan. Jongenelen: “De avond verliep heel gemoedelijk en men had veel begrip voor elkaar. Het is goed dat we op deze positieve manier bezig zijn met elkaar. Belangrijk want vaaroverlast kan nooit de bedoeling zijn.”

"Ik ben blij met het constructieve gesprek en voel de bereidheid bij omwonenden en jongeren om tot goede afspraken te komen. Ik ben ervan overtuigd dat we samen verder komen", aldus Kompier. "De gemeente blijft actief en zichtbaar handhaven en grijpen in waar dat nodig is. Ook dat is essentieel om samen tot een oplossing te komen.”

Diverse ideeën werden verder uitgewerkt. Voorbeelden zijn een wedstrijd rivierkreeften vangen met mooie prijzen en een vaar-in-bioscoop waarbij de jeugd op te vertonen films kan stemmen. Verder concludeerden zowel de inwoners als de jongeren dat de huidige steiger bij het zwemgedeelte van de Noorderplas langer moet worden.

Een ander idee dat op tafel kwam is om de boothelling in Broek op Langedijk na 18:00 uur niet meer te gebruiken en de sluis s’avonds juist wel langer open te houden om de drukte te spreiden. De gemeente gaat de haalbaarheid van deze ideeën verder onderzoeken. Daarnaast krijgen inwoners deze zomer een brief en een flyer over de vaarregels en de bedoeling is om langs de wateren borden en spandoeken te plaatsen ter promotie van gewenst gedrag.

Gemeente Langedijk start na de zomer met het vormgeven van nieuw vaarbeleid. Tijdens de bijeenkomst lichtte Ad Jongenelen toe dat het beleid een registratieplicht voor boten zou kunnen bevatten. Ook het verplicht maken van elektrisch varen zou hiervan deel kunnen uitmaken. Na de zomer gaan de burgemeester en wethouder met jongeren en omwonenden het vaarseizoen evalueren.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl