Molens behoren tot Nederlands meest herkenbare monumenten. Molen ’t Roode Hert in Oudorp doet nog steeds dienst als korenmolen. Een paar honderd jaar geleden stond er al een molen op de huidige locatie.
Molenaar John Bruin maalt nog steeds op de wind.

KunstNetTV ging bij hem op bezoek. Nederland en molens horen bij elkaar, al eeuwenlang. Ruim voor de Gouden Eeuw speelden molens al een belangrijke rol in de economische en landschappelijke ontwikkeling en het sociale leven van Nederland. In de 17e eeuw stond er al een molen in Oudorp die ’t Roode Hert werd genoemd.

De huidige molen is in 1925 door de toenmalige molenaar Piet Berkhout herbouwd met onderdelen van een molen uit de 18e eeuw uit de Zaanstreek, omdat zijn molen in 1921 door een vuurpijl volledig was afgebrand. Molenaar John Bruin is al weer een flink aantal jaren molenaar van ’t Roode Hert en is trots op deze unieke molen in Oudorp.

Na de industrialisatie raakten molens en het molenaarsvak in verval. Door vereniging De Hollandsche Molen is gelukkig voorkomen dat alle molens in de 19e en 20e eeuw werden afgebroken. Sinds 2017 is het molenaarsvak zelfs op de lijst van immaterieel erfgoed van de Unesco gezet. Korenmolen ’t Roode Hert wordt bemalen met koren dat in Noord-Holland is verbouwd en het meel vindt gretig aftrek bij menigeen die zelf brood wil bakken.

Ook veel bakkers uit de wijde omtrek van Alkmaar maken hun ambachtelijke brood met meel dat afkomstig is van Molen ’t Roode Hert. In een tijdperk waarin het belang van duurzaamheid steeds meer wordt ingezien, is de molen in Oudorp onmisbaar.  'Molen 't Roode Hert' is dagelijks om 10.00 uur en 22.00 uur te zien op het TV-kanaal van  HalStad Centraal.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl