Langedijk Centraal


Op het erf van veehouderijen blijven vaak onbedoeld resten achter van mest en veevoer. Bij een forse regenbui kunnen deze resten in omliggende sloten spoelen, met negatieve gevolgen voor de waterkwaliteit. In februari en maart gaan toezichthouders van het Hoogheemraadschap langs veehouders in het Noorderkwartier, onder andere om te controleren of er voldoende maatregelen zijn getroffen om dit tegen te gaan en of de mestvrije zone in acht wordt genomen.

"Tijdens ons bezoek kijken we samen met de veehouder naar directe lozingen vanaf het erf, lozing van melkspoelwater en hoe de opslag van mest en veevoer is geregeld", zegt toezichthouder Mariëlle Schagen. "Ook checken we afvalwater van nevenactiviteiten, zoals een kleine camping, en of het huishoudelijk en bedrijfsafvalwater op de goede manier wordt geloosd. We zijn er ook om praktische tips en adviezen te geven. Bijvoorbeeld over hoe je de veevoederopslag goed afdekt en hoe je het erf het beste schoon kunt houden."

De HHNK-toezichthouders letten er ook op dat bij het uitrijden van mest de mestvrije zone gehanteerd wordt. Tot 50 centimeter naast het talud van sloten mag niet bemest worden.

Vragen kunnen worden gesteld via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het algemene nummer van HHNK in Heerhugowaard: 072-582 8282. (foto: Harry Schuitemaker)

 

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl