Langedijk Centraal


Tijdens de vergadering van het forum Mens, Samenleving en Financiën was het laatste agendapunt de Warmtetransitievisie van het Langedijker college. Wethouder Nils Langedijk liet weten dat het een 'majeure opgave' is om de gemeente op betaalbare wijze aardgasvrij te maken. Maar omdat de vorming van de warmtevisie wat vooruitloopt op het Klimaatakkoord, is er de tijd om samen met belanghebbenden tot oplossingen te komen.

De gemeente kan inwoners niets verplichten, zoals VVD-raadslid Rob Wagenaar benadrukte, maar Nils Langedijk stelde dat er evengoed gehandeld moet worden om aan de doelstellingen in het Klimaatakkoord te voldoen. "De warmtevisie is een mooie eerste stap", aldus de wethouder. "De tweede stap is het opstellen van een plan van aanpak". Daarbij wil het college dat er een breed draagvlak wordt gecreëerd via overleg met de commissies Wonen en Duurzaamheid en gesprekken met belanghebbenden, zoals woningbouwverenigingen en huiseigenaren.

Wagenaar maakt zich zorgen over de kosten. Hij neemt aan dat huurprijzen gaan stijgen en verwacht dat er huiseigenaren zijn die na-isolatie niet zullen kunnen betalen. Langedijk: "Ik ben ervan overtuigd dat er een categorie mensen is die dit niet kan betalen. Maar aan de andere kant wordt er ook aangegeven - dat gaf Diederik Samson ook op de avond in De Binding aan - dat als het het goed doet, je het ook kostenneutraal zou kunnen doen."

Dat er nog niet veel duidelijk is over betaalbaarheid wordt erkend in de warmtevisie en ook door Nils Langedijk. "Maar we kunnen ons laten leiden door die onzekerheden, of we kunnen deze stap gaan maken, vervolgens weer de volgende stap, om met zijn allen in 2050 het doel van een aardgasloos Langedijk en Nederland te behalen."

Eén maatregel om onzekerheden weg te nemen is het beoogde haalbaarheidsonderzoek voor uitbreiding van het HVC-warmtenet naar Zuid en Noord-Scharwoude. Anne Kloosterboer van Kleurrijk Langedijk leek het beter om eerst Sint Pancras en Broek op Langedijk aan te sluiten, aangezien hier al een leiding tussendoor loopt. De wethouder stelde echter dat de Scharwoudes voorrang krijgen omdat ze hoog scoren op acht gestelde aangrijpingspunten.

De Christen Unie kondigde een motie aan om bewoners niet op kosten jagen. Deze zal meegenomen worden in de raadsvergadering van 28 januari, wanneer de Langedijker warmtetransitievisie op de agenda staat.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl