Langedijk Centraal


De Stuurgroep Aansluiting A9 Heiloo heeft te kennen gegeven stopzetting van het project niet te overwegen. Dit blijkt uit een memo die de provincie dinsdag publiceerde. "De bestuurders van alle projectpartners hebben heel duidelijk uitgesproken dat het project stoppen uiterst onwenselijk is". In de memo staat ook dat in januari een nieuwe planning met financieel plaatje zal worden uitgebracht.

De Stuurgroep bestaat uit de provincie en de gemeenten Castricum, Heiloo en Alkmaar. Castricum en Heiloo dienden op 16 oktober een verzetschrift in bij de Raad van State, nadat deze de bestemmingsplannen zonder zitting vernietigde. Bij de verzetsprocedure gaat het overigens alleen om de vraag of de Raad van State zijn besluit had mogen nemen zonder betrokken partijen hun zegje te laten doen.

De Stuurgroep denkt hard te kunnen maken dat de stikstofuitstoot bij de aanleg van de aansluiting onder de norm blijft en er vanuit het project dus geen effect is op de nabijgelegen Natura 2000-gebieden. Er worden extra inspanningen geleverd om de verdediging zo solide mogelijk te maken. Voor 17 januari 2020 wordt duidelijk of het verzetschrift aanvaard is. Bij aanvaarding wordt uiterlijk op 10 april meer duidelijk over het vervolg.

Er zijn op dit moment drie scenario's: het verzet slaagt en er volgt een zitting, het verzet faalt en de bestemmingsplanprocedure moet opnieuw doorlopen worden met aanpassingen aan de plannen. De Stuurgroep heeft al aangegeven dat stoppen geen optie is, ook al levert de vertraging weer extra kosten op. Hiernaar zal opnieuw gehandeld moeten worden.

Naast de stikstofkwestie is er ook de aangepaste wetgeving voor schadelijke stoffen in de bodem. Voor vaststelling van de zogenoemde pfas-waarde zal nieuw bodemonderzoek verricht worden. Hier zijn echter geen problemen te verwachten omdat het juist om een versoepeling van de norm gaat.

Zelfs als alle lichten direct op groen komen te staan, zal de vertraging naar verwachting oplopen naar een half jaar, maar met obstakels op de weg kan deze oplopen naar tweeënhalf jaar.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl