Langedijk Centraal


Het aantal woninginbraken neemt al jaren af in Nederland, maar nog altijd gebeurt het ruim 100 keer per dag, met een piek in de wintermaanden. De politie beschouwt ze als criminaliteit met een 'hoge impact', maar verdachten worden vaak niet gepakt, constateerde RTL Nieuws. In Langedijk werden van 2016 tot en met 2018 totaal 165 woninginbraken vastgelegd, waarna bij 15,2 procent van de zaken een verdachte kon worden aangewezen. In Heerhugowaard lukt dat bij 9,5 procent van 350 zaken.

Vanwege de hoge impact van woninginbraak ligt hier veel focus op bij de politie en wordt slachtofferhulp geboden, maar het onderzoek loopt vaak vast op gebrek aan sporen. Sinds 2016 is de norm voor opheldering telkens rond 10 procent, maar die wordt doorgaans niet gehaald. In 30 gemeenten, waaronder de Beemster en Opmeer, is de vorige drie jaren zelfs geen enkele verdachte gevonden, op een totaal van 2.000 zaken.

Het is opmerkelijk dat het percentage ophelderingen in Langedijk ruim hoger is dan in Heerhugowaard, waar vanuit de politiegroep opereert. Dat kan diverse oorzaken hebben. Inbrekers in Langedijk zouden slordiger kunnen zijn, maar meer voor de hand liggend is dat ze in een stad makkelijker onopgemerkt kunnen blijven tijdens en na de inbraak. Overigens werd in de wijde Hollands Kroon, dat onder dezelfde groep valt, in slechts 7 procent van 215 zaken een verdachte aangewezen.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl