Langedijk Centraal


In november zet KunstNetTV filmmakers uit regio Alkmaar in de spotlights. Deze keer is dat filmmaakster en historica Pauline van Vliet. In 2013 maakte ze ‘Soldaat onder het zand’. Wat startte als wild plan, groeide uit tot een groots community building project waar vele mensen uit Castricum belangeloos aan meewerkten. Door middel van crowdfunding kwam de film ook financieel van de grond.

‘Soldaat onder het zand’ gaat over De Slag bij Castricum in 1799. Deze veldslag was de finale van de ‘vergeten oorlog’; nog maar weinig Castricummers weten ervan. In drie maanden tijd vielen er 20.000 doden. Vele anonieme Franse, Engelse en Russische soldaten liggen nog altijd onder het duinzand. Er viel één burgerslachtoffer: Neeltje Groentjes.

Leerlingen van basisscholen in Castricum gaan aan de hand van een koperen knoop van een soldatenjas op zoek naar de achtergronden van de Slag bij Castricum. Beelden van deze zoektocht worden afgewisseld met het verhaal van de jonge knecht Kees Groentjes, die zijn zusje verloor.

KunstNetTV vertoont de film dagelijks op HALStad Centraal om 10:00 en om 22:00 uur, maar is ook te zien via kunstnet.tv.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl