Langedijk Centraal


De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wil half november weer demonstreren in verschillende steden bij sinterklaasintochten. Dat bevestigt KOZP-voorman Jerry Afriyie, zo meldt mediapartner NH Nieuws. In onze provincie wordt actiegevoerd in  Alkmaar, Heerhugowaard en Hoorn.

De actiegroep gaat in plaatsen demonstreren waar "geen of een onduidelijke verandering naar een sinterklaasfeest zonder Zwarte Piet" plaatsvindt, aldus Afriyie in NRC. Volgens de krant gaat de groep demonstreren in zeker twaalf gemeenten: naast de Noord-Hollandse gemeenten gebeurt dat in Leeuwarden, Eindhoven, Groningen, Den Haag, Den Bosch, Dordrecht, Almere, Nijmegen en Willemstad (Curaçao).

Dit jaar demonstreert KOZP niet bij de landelijke intocht van Sinterklaas, die wordt gehouden in Apeldoorn. Dat komt omdat organisator NTR geen Zwarte Pieten meer gebruikt bij het evenement. "De verandering naar een inclusief sinterklaasfeest is onontkoombaar. Wie nu nog niet om wil, sluit bewust Nederlanders uit. Daarom richten we ons op de steden waar de verandering nog steeds uitblijft", zegt Jerry Afriyie van KOZP.

Vorig jaar kwam de protestgroep ook in actie. Onderweg naar de Sinterklaasintocht in Den Helder werden de activisten op de A9 ter hoogte van Alkmaar aan de kant gezet door de politie.

De protestgroep kwam in 2017 in het nieuws toen de groep naar Dokkum wilde gaan om een demonstratie tegen Zwarte Piet te houden, maar door 'blokkeerfriezen' op de A7 bij Joure werd tegengehouden.

Vorig jaar legde de rechtbank 34 blokkeerfriezen een taakstraf op. Door de blokkade werd een geoorloofde betoging door anti-Zwarte Pietdemonstranten verhinderd en de verkeersveiligheid in gevaar gebracht, aldus het Openbaar Ministerie (OM).

Vijftien blokkeerfriezen gingen in hoger beroep. Deze personen zijn donderdag door de rechter veroordeeld tot 90 uur taakstraf. Het OM had opnieuw taakstraffen geëist voor betrokkenheid bij de blokkade op de A7. (Foto: Archief)

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl