Langedijk Centraal


De overheid geeft vaak te veel uit aan extern personeel en gemeente Langedijk spant daarmee de kroon volgens GroenLinks-raadslid Maurice Schoutsen. "700 procent boven het budget, ik vind dit waanzin en absurd", zegt hij tegenover EenVandaag. Hij berekende dat ruim 4 miljoen euro werd uitgegeven aan externen. Wat Schoutsen helemaal stoort is dat de gemeenteraad hier helemaal niet over geïnformeerd wordt.

Schoutsen vroeg het Langedijker college om opheldering over de werkzaamheden van het externe personeel, maar kreeg naar eigen zeggen alleen maar vage antwoorden van de verantwoordelijk wethouder. Het zou gaan om lokale projecten vanuit het Rijk. "Maar het kwalijke is, we weten gewoon niet wat het rendement van deze ingehuurde mensen is en of het geld op de juiste manier besteed wordt."

In 2010 werd 'Roemernorm', vernoemd naar bedenker Emile Roemer, vastgesteld. Ministeries mogen sindsdien niet meer dan 10 procent van hun personeelskosten mogen uitgeven aan externen. In 2018 schoot de helft over die limiet, met bij elkaar een bedrag van 1,4 miljard euro. SP Tweede Kamerlid Ronald van Raak wil dat alle overheden begrensd worden.

Van Raak kent meer gemeenten met "exploderende kosten" voor de inhuur van externen. Hij stelt dat het vaak om al meer dan 20 procent gaat en dat provincies het nog bonter maken met soms wel 30 procent. Van Raak komt dan ook met een initiatiefwet om de Roemernorm wettelijk te verankeren voor álle overheden. Zo worden ze meteen gedwongen zelf meer kennis van zaken te krijgen.

Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, begrijpt Van Raak's motivatie maar vreest dat de maatregel zijn doel voorbij kan schieten. Hij denkt dat heel veel projecten dan niet meer uitgevoerd kunnen worden. "Het diepere probleem is dat deze ICT'ers en consultants kennelijk niet voor de overheid willen werken. Het lijkt me beter om dat eerst op te lossen", zegt Verhulp tegen EenVandaag.

Van Raak dient zijn initiatief wetsvoorstel eind van deze maand in bij het debat over de begroting van Binnenlandse Zaken. Het is nog niet bekend of hij steun krijgt vanuit andere partijen.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl