Langedijk Centraal


Zeker vier aandeelhouders hebben zich uitgesproken tegen de overname van het noodlijdende afvalenergiebedrijf AEB door HVC. Het betreft de BUCH-gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. Dit melden meerdere dagbladen. Zaanstad is niet tegen een onderzoek naar de mogelijkheden, maar draagt wel een reeks bezwaren aan, die achter gesloten deuren gedeeld werden door de andere aandeelhouders.

HVC meldt op de eigen website dat het, vanwege het publieke bezit, heeft voorgesteld dat gemeente Amsterdam toetreedt als aandeelhouder. "De gemeente Amsterdam moet zich herkennen in de vastgestelde strategie met betrekking tot afval/grondstoffen, slib en duurzame energie. De komst van gemeente Amsterdam en inbreng van AEB-activiteiten leidt idealiter tot een versterking van HVC als geheel."

In de Amsterdamse begroting wordt echter rekening gehouden met een tegenvaller van 262 miljoen. Ook organisatorisch zijn er obstakels. En dat de hoofdstad op slag de grootste aandeelhouder zou worden zit vooral Zaanstad niet lekker, nu de grootste met zes procent. Bovendien zit de AEB-directie niet te wachten op de overname door HVC, en uit een brief van de AEB-ondernemingsraad blijkt dat ook personeelsleden niet willen.

Het college van Castricum wijst op de mogelijkheden tot particuliere overname. Er zijn negen bedrijven geïnteresseerd, met afvalbedrijf Beelen was  zelfs al een intentieovereenkomst opgesteld. Dat ziet Amsterdam weer niet zitten; de gemeente wil het afvalenergiebedrijf publiek bezit houden. AEB is nu nog in bezit van 50 gemeenten.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl