Langedijk Centraal


De twist om Sint Pancras is grimmig geworden. Ger Nijman van Dorpsbelang Langedijk, Rob Wagenaar van VVD Langedijk, Gea Klercq van CDA Heerhugowaard en René Schoemaker van HOP maakten gemeente Alkmaar in het NHD uit voor onbeschoft en respectloos. Nijman noemde John van de Rhee de "Boris Johnson van Alkmaar". Dorpsraad Sint Pancras reageert verontwaardigd.

Voorzitter Erik Kroese vindt de uitlatingen van de vier raadsleden bangmakerij, moddergooien, paniekvoetbal en manipulatie in het NHD. Alkmaar zou alleen maar op bouwgrond uit zijn. En de fusiegemeente zou robuust moeten zijn, maar de Dorpsraad voorzitter vraagt zich af hoe robuust dan, als de afsplitsing van Sint Pancras tot forse bezuinigingen zou leiden.

Zonder Sint Pancras en Koedijk krijgt de fusiegemeente jaarlijks 1,8 à 2,5 miljoen euro minder rijkssubsidie. Zo staat dit ook in het herindelingsplan. De vier raadsleden wezen dan ook op het grotere belang voor de fusiegemeente. Maar een kleinere gemeente betekent ook minder kosten.

Of grenswijziging inderdaad wettelijk onmogelijk is, zonder een heel nieuw fusieproces, moet de Dorpsraad van Sint Pancras nog onderzoeken. Wat Kroese vooral stoort is het gebrek aan democratie, dat de meerderheid van de Pancrassers "volledig genegeerd" wordt. Hij proeft een kennelijke onwil om nu eindelijk eens serieus in gesprek te gaan. Min of meer hetzelfde schreef Marcel Kortenoeven van de Dorpsraad het gemeentebestuur in een brief.

Kroese is sowieso niet te spreken over participatie in Langedijk. Hij meent dat er door tegenwerking van de gemeente eerst overal dorpsplatformen waren en nu nog maar twee, waarvan alleen Pancras goed draait. Ook zouden initiatieven gewoon genegeerd worden. De belofte van burgemeester Leontien Kompier dat inwoners een "nadrukkelijke rol" krijgen in het vaststellen van de verhoudingen tussen Sint Pancras, Koedijk, de gemeente en Alkmaar, vertrouwt hij dan ook niet.

In de brief vraagt Kortenoeven aan de gemeente hoe hij een meerderheid van de inwoners overstag kan krijgen. Of wordt het 'kop in het zand' en als het dan straks misgaat, is dat de schuld van Alkmaar en Sint Pancras. Ook al is volgens hem vaak genoeg gemeld dat het anders moet.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl