Langedijk Centraal


Alkmaar staat klaar om de gedesillusioneerde Sint Pancrassers en Koedijkers onder de vleugels te nemen. Deze inwoners van Langedijk zien liever hun dorp bij Alkmaar gevoegd worden, maar de fusietrein dendert ondertussen gewoon door naar Heerhugowaard. Maar niet als het aan Alkmaar ligt. Deze heeft al een motie Warm Welkom klaarliggen.

Het NHD belde een rondje politici op de betrokken gemeentehuizen over de acties van Alkmaar en trof een stemming die zich het beste laat vergelijken met de sfeer tijdens de perikelen rond het nieuwe ziekenhuis in 2016. "Pure stemmingmakerij", zegt Falco Hoekstra, fractievoorzitter van de Heerhugowaardse VVD tegen de krant. "Ze zijn gewoon uit op de grond, omdat ze de grootste willen blijven." Hoekstra krijgt bijval van zijn Langedijker VVD-evenknie Rob Wagenaar. "Waarschijnlijk kijkt Alkmaar likkebaardend naar de bouwkansen ten noorden van Vroonermeer Noord en aan de noordkant van de Twuyverweg”, verklaart de VVD'er aan het dagblad.

Ondertussen Twittert de Alkmaarse partijgenoot John van der Rhee er op los en laat weten "Onbegrijpelijk" te vinden dat er geen rekening gehouden wordt met de wens van Sint Pancrassers en Koedijkers. "De eigen gemeentelijke peiling van Langedijk was glashelder; men wil naar Alkmaar.  Geen van beide zaken echter lijken in Langedijk en Heerhugowaard van belang." Hoekstra vind dat die beslissing echter niet direct bij de inwoners thuishoort. "De mensen van Sint Pancras en Koedijk kiezen hun vertegenwoordigers en die maken besluiten. Er is door de onderzoekers goed geluisterd naar de zorgen en overwegingen, en daar wordt ook invulling aangegeven," meldt hij.

Dat de twee fusiepartners Koedijk en Sint Pancras absoluut willen behouden wordt duidelijk in andere tweets van Hoekstra. "De meest ideale omvang zou tussen de 80.000-100.000 (inwoners, red.) zijn vanwege de grote bestuurskracht en toch dichtbij inwoners. Je kunt in het herindelingsontwerp zien hoe de financiële situatie (van Langedijk red.) is. Dat geeft aan dat de fusie urgent is en niet kan wachten op jaren extra werk en miljoenen extra kosten. Een ongedeelde fusie is goed voor de regio en dus ook voor inwoners Sint Pancras en Koedijk."

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl