Langedijk Centraal


Waar trouwen voor de één een romantisch sprookje moet zijn, volstaat voor anderen een simpele handtekening onder het trouwdocument. In dat geval is gratis trouwen een optie. Binnen de HAL-regio lijkt vooral in Alkmaar de gratis huwelijksvoltrekking populair; deze gemeente heeft hiervoor de langste wachttijd. Alkmaarders moeten liefst 216 dagen wachten om elkaar kosteloos het ja-woord te geven.

Gemeente Heerhugowaard heeft minder tijd nodig om een gratis huwelijk te voltrekken, hier is de wachttijd 182 dagen. Langedijkers zijn het snelst aan de beurt binnen het HAL-gebied. Zij hoeven maar 33 dagen te wachten. Gemiddeld is de wachttijd in Nederland 79 dagen. Dat blijkt uit onderzoek van theperfectwedding.nl, dat 355 gemeenten vergelijkt. Opvallend is er in de nabijgelegen gemeente Heiloo geen wachtlijst is.

Bij een gratis huwelijk is er geen tijd en plek voor ceremoniële handelingen en getuigen levert de gemeente zelf. Na een kwartiertje is het weer voorbij.

Het recht om gratis te trouwen bestaat sinds 1897. Gemeenten met meer dan 10.000 inwoners zijn verplicht om dit twee perioden per week mogelijk te maken. In Alkmaar kan dat alleen op dinsdagochtend, wat wellicht verklaart waarom de wachttijd zo hoog is.

Iedereen mag volgens de Nederlandse wet gratis trouwen, toch zijn er gemeenten die het alleen aanbieden aan mensen met een laag inkomen. Alkmaar gaat juist een stapje verder en biedt arme mensen, onder bepaalde voorwaarden, een gratis ceremonie.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl