Afkickkliniekwijzer.nl deed onderzoek naar het alcoholgebruik op basis van data van het CBS en het RIVM. Langedijk scoort met 7 procent laag in de provincie wat betreft overmatig drankgebruik. Moet wel gezegd worden dat Noord-Holland met gemiddeld 9 procent het hoogste scoort onder alle provincies. Landelijk gezien is 7 procent ongeveer het gemiddelde.

Onder "overmatig drinken" wordt in het onderzoek verstaan gemiddeld 21 of meer glazen per week voor een man, en minimaal 14 glazen voor een vrouw. Een "zware drinker" is een man die gemiddeld eens per week zes of meer glazen drinkt of een vrouw die eens per week op vier of meer glazen uitkomt. Een drinker volgens de richtlijn nuttigen hooguit één glas drank per dag.

Opvallend is dat Bergen landelijk het allerhoogste scoort met 13 procent overmatige drinkers. Daarbij komt nog eens het relatief hoge percentage zware drinkers van 15 procent. Alkmaar en Heerhugowaard komen net als gemeente Langedijk op 7 procent uit. Niet geheel verrassend scoort het HAL-gebied ook beter wat betreft het percentage inwoners dat op de richtlijn zit.
Pin It
Bekeken: 2707x
https://ee.itk.ac.id/data/