Langedijk Centraal


De dakconstructie van het AFAS-stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar is bij de bouw in 2005-2006 veel te licht uitgevoerd om kosten te besparen. ‘Een spaghetticonstructie. Ik wacht al 13 jaar tot het in zou storten.’, zo meldt bouw- en brandexpert Ynso Suurenbroek aan het AD.

Volgens Suurenbroek is het instorten van een gedeelte van het dak door de combinatie tussen de extra belasting door de later geplaatste zonnepanelen en de harde wind niet verbazingwekkend. Ook is Suurenbroek van mening dat Dirk Scheringa een rol heeft gespeeld in het gebruiken van een 'te zwakke constructie'. Door het uitknijpen van leveranciers door Scheringa zouden die een uitweg hebben gezocht in het gebruik van lichtere materialen. Scheringa ontkent de aantijging.

Suurenbroek heeft destijds een kritisch rapport opgesteld dat volgens het AD in 2006 in een lade verdween, waarna de gemeente zou hebben gewezen op andere rapporten die uitwezen dat alles in orde was.

NH Nieuws meldt dat de VVD een debat wil in de Tweede Kamer over het ingestorte dak van het AZ-stadion. Kamerlid Daniel Koerhuis wil het hebben over hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen. "Er hadden tientallen doden kunnen vallen." Koerhuis gaat Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren vragen om dit te organiseren.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl