Langedijk Centraal


Sinds 25 juli kan er weer subsidie worden aangevraagd voor onderhoud en restauratie van provinciale monumenten. Voor onderhoud is dit jaar 67.000 euro beschikbaar en voor restauratie 295.000 euro. Eigenaren van onder andere stolpboerderijen en woonkerken kunnen voor het eerst subsidie voor restauratie vragen. Eerder kwamen zij alleen in aanmerking voor een lening van het Nationaal Restauratiefonds. Langedijk kent vijf provinciale monumenten.

Ook nieuw is dat grote onderhoudsprojecten van monumenten, zoals een kerk, in aanmerking komen voor subsidie als de kosten hoger dan 100.000 euro uitvallen. Zita Pels, gedeputeerde Cultuur: “Met deze wijzigingen maken we het voor eigenaren makkelijker om hun provinciale monumenten in topconditie te brengen of te houden. Dat is heel belangrijk voor de uitstraling van onze provincie. Typisch Noord-Hollandse stolpboerderijen bijvoorbeeld maken onze provincie zo uniek.”

Bij (provinciale) monumenten is onderhoud en restauratie vaak duurder, vanwege voorschriften, speciale materialen en ambachtelijke werkwijzen. Eigenaren kunnen subsidie ontvangen voor 50 procent van de totale onderhoudskosten die onder de subsidie vallen, tot aan 18.500 euro. Voor grote monumenten waar de kosten voor de monumentale onderdelen boven 100.000 euro liggen kan tot 40 procent van de kosten worden vergoed.

Langedijk kent vijf provinciale monumenten, alleen gelegen aan de Dorpsstraat. Het gaat om vier voormalige koolschuren en de voetbrug achter huisnummer 170. Meer info op noord-holland.nl onder cultuur & erfgoed. (foto: Wikipedia / Dqfn13)

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl