Langedijk Centraal


Kersverse Tour-etappe winnaar Dylan Groenewegen en Nederlands kampioene Lorena Wiebes willen schitteren tijdens het EK Wielrennen in Alkmaar en Heerhugowaard. Wiebes legt voor zichzelf de lat hoog: ze zal niet tussen de beloften starten, maar tussen de Elites, samen met teamgenoten van de nationale damesploeg.

Dylan Groenewegen kende deze Tour de France veel pech, maar zette stug door en werd daarvoor beloond met een fraaie etappezege in de straten van Chalon-sur-Saône. "Het was een krappe zege, maar ik ben heel blij dat het gelukt is. De ploeg heeft hard gewerkt voor me, gelukkig kon ik hen belonen." Als de Tour voorbij is, gaat het vizier van de Jumbo-Visma renner al snel op het EK in Alkmaar. “Dat is een kampioenschap waar ik met interesse naar uitkijk."

Waar Groenewegen start, wil hij winnen. Hij liet het NK in Ede schieten, want het paste niet goed in zijn schema. Of hij deelneemt aan het WK in Yorkshire weet hij nog niet.  "Ik moet het parcours goed bekijken. Het zou te zwaar voor me kunnen zijn en dan laat ik het aan me voorbij gaan.” Het EK in Alkmaar is een ander verhaal. "Een vlak parcours in mijn eigen provincie. Daar kan ik me zeker voor motiveren."

De Nederlandse vrouwen waren op de afgelopen European Games in Minsk eensgezind én dominant. Dat leverde goud op voor Lorena Wiebes en zilver voor Marianne Vos. De nog jonge Wiebes veroverde later in Ede ook de nationale titel. Daarmee is de zegehonger van de Mijdrechtse nog niet gestild, ze wil ook op het EK in Alkmaar een hoofdrol opeisen. “We moeten in ieder geval als land voor de zege gaan.”

Wiebes is pas 20 jaar en mag bij de beloften meedoen, maar de tweedejaars Elite-renster bewees meermalen al dat ze deze categorie eigenlijk al ontgroeid is. "Je hoopt elk jaar een stap te zetten, maar ik blijf mezelf wel verbazen met de progressie. Zo kon ik op het NK – waar volop werd aangevallen in de finale – toch met de besten mee én het afmaken in de sprint. Dat was een prachtige zege". De winst in de European Games was ook heel bijzonder, omdat we daar als land heel sterk reden."

Goud voor Oranje is ook de topprioriteit als de nationale vrouwenploeg op 10 augustus start in Alkmaar. “Met zo’n sterke ploeg en op eigen terrein moeten we gewoon zorgen dat we als land het goud winnen. We moeten in ieder geval voor de zege gaan. We hebben rensters die kunnen aanvallen en als het een sprint wordt, hebben we ook meer troeven. Kirsten Wild rijdt daar immers ook en die kan natuurlijk ook sprinten. We zullen onderweg goed moeten overleggen wie die dag de sterkste is en uiteindelijk een beslissing moeten nemen voor wie we gaan. Daar zullen we zeker uitkomen." (foto: Øyvind Berg)

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl