In augustus start ‘Workshop De Ontdekkingsreis’ op drie basisscholen in Sint Pancras. WDO is een project waarbij scholieren van de bovenbouw onder begeleiding een professionele film maken. Het is een ‘ontdekkingsreis’ waarbij verborgen talenten ontdekt worden en scholieren de kans krijgen om zich te ontplooien. Kers op de taart een grote première in de bioscoop.

Scholieren van Het Baken, Paus Johannes en De Phoenix starten op 27 augustus met de eerste van twaalf bijeenkomsten. Acteur en regisseur Torsten Colijn begeleidt het project. Hij koos bewust voor het dorp Sint Pancras: “Een geografisch afgebakend gebied met een eigen identiteit.” Torsten heeft de scholieren al ontmoet tijdens de audities en is enthousiast. “Ik leg de lat hoog; in plaats van aparte films, ga ik met de leerlingen van de drie scholen één doorlopend verhaal maken. Mijn ambitie is om dit het paradepaardje van WDO te maken.”

Onderwijs- en cultuurwethouder Nils Langedijk deelt zijn enthousiasme: “Het is een fantastisch project! Mooi om te zien dat in Langedijk cultuur en onderwijs samen opgaan en zo een bijdrage leveren aan zelfontplooiing van scholieren, een project dat ik alleen maar kan aanmoedigen.”

De workshops worden normaal gesproken gefinancierd door een kleine bijdrage van de ouders. Het project in Sint Pancras wordt bij wijze van proef gefinancierd door de gemeente en Art.1, kenniscentrum discriminatie Nederland. Torsten: "Geweldig dat de gemeente WDO omarmt. Deze financiering is heel belangrijk. Het is een ongelooflijke luxe om vooraf te weten dat we meerdere films kunnen maken, want dat betekent dat we de diepte in kunnen.”

De workshop, bedacht door Joey Kugelmann, begon zes jaar geleden als een klein initiatief voortkomend uit een kinderwens. “Als kind wist ik al snel dat ik op professioneel niveau kansen wilden krijgen, een schoolfilm was voor mij niet uitdagend genoeg”. Inmiddels is WDO actief in heel Nederland en een stukje van België. Elders in gemeente Langedijk doet al een aantal basisscholen mee.

Doel is in eerste instantie het maken van een film. Tegelijkertijd werken de kinderen onbewust aan hun ontwikkeling. “Het is niet alleen goed voor hun zelfvertrouwen, maar ze leren ook omgaan met verantwoordelijkheid; een film maken is leuk, maar het is ook hard werken”, vertelt Torsten. Hij blikt al vooruit op de premièredag: “Ik kijk er naar uit om de 'filmsterren' te zien stralen op de rode loper, bij Vue Alkmaar, als ze uit de limousine stappen.”
Pin It
Bekeken: 2068x
https://ee.itk.ac.id/data/