Langedijk Centraal


De eikenprocessierups is ook in gemeente Langedijk gespot. Onlangs zijn een aantal kleine nesten gevonden in eiken langs de Kastanjelaan in Sint Pancras en de Geestweg in Zuid-Scharwoude. De nesten zijn direct weggehaald. De gemeente heeft de eiken binnen de grenzen onder verscherpt toezicht gesteld. Recent werden al "jeukrupsen" in Heerhugowaard gevonden en in mei in Alkmaar, maar de beestjes in de kaasstad waren ineens spoorloos toen de bestrijdingsdienst ze wilde weghalen.

Nesten van de eikenprocessierups zijn te herkennen aan een hangende zak op een boom of onder een tak, gevuld met langharige rupsen. Wie deze ziet wordt verzocht een foto te nemen van het nest en de locatie door te geven aan de gemeente. Aangeraden wordt om op afstand te blijven en zeker niet de rupsen aan te raken. Hun brandharen kunnen irritatie opleveren van jeuk tot pijnlijke bultjes, soms gevuld met vocht.

Wie toch de klos is wordt door op naturetoday.com geadviseerd om vooral niet te krabben, maar om de huid te strippen met plakband en dan goed te wassen. De jeuk is te bestrijden met verzachtende crème op basis van Aloë Vera, Calendula, menthol of Eucalyptus. Triamcinolon crème (op basis van corticosteroïden) is ook een goede optie.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl