Langedijk Centraal


De sluiting van de Sociale Winkel in Broek op Langedijk houdt de gemoederen bezig, tenminste bij de mensen die er de afgelopen jaren dankbaar gebruik van maakten. Woensdagochtend nam wethouder Marcel Reijven op het gemeentehuis meer dan 800 handtekeningen in ontvangst. Veel Langedijkers vinden dat de ontmoetingsplek in winkelcentrum Broekerveiling open moet blijven. Met hulp van de gemeente.

De Sociale Winkel-supporters werden door de wethouder ontvangen in de raadszaal. Een bezoekster van de winkel had een brief geschreven en las deze  geëmotioneerd voor. Haar dagelijkse bezoek aan de winkel en de sociale contacten die ze daar opdeed zijn voor haar van onschatbare waarde. Dat de winkel stopt is voor haar onbegrijpelijk. Een andere bezoeker had ook een brief geschreven waaruit vooral onbegrip voor de gemeentelijke houding bleek.

De wethouder hoorde, met de armen over elkaar, de verhalen aan.  Bij tijd en wijle verscheen een halve glimlach op het gezicht maar de non-verbale communicatie van Reijven deed het ergste vermoeden. Slechts op het fotomoment was er een brede lach. De angst bleek niet ongegrond. Alle pleidooien, ook van oprichter Klaas Wever, werden voor kennisgeving aangenomen en "zullen aan de raad worden overgebracht".

Ronduit confronterend was de opmerking die Reijven maakte over de sluiting: "Er is voor gekozen om de winkel te sluiten", pareerde hij de smeekbedes van de aanwezigen. Om vervolgens aan één van de aanwezigen te vragen of zij wist wat de openingstijden van Het behouden Huis in Oudkarspel zijn. "Die zijn dagelijks open van negen tot elf". Maar dat de Sociale Winkel in een uiterst goed bereikbaar winkelcentrum is gevestigd waardoor het voor ouderen bijvoorbeeld onderdeel uitmaakt van het boodschappen doen, moest de wethouder toch ook erkennen.

Drie jaar geleden startte Klaas Wever de winkel in een leegstaand winkelpand. De Sociale Winkel voorziet duidelijk in een behoefte in Langedijk, jaarlijks kwamen zo'n 10.000 mensen even 'buurten'. Al snel kwam Wever tot de conclusie dat er één betaalde fulltimer nodig was om de winkel draaiende te houden. Hiervoor klopte hij aan bij de gemeente, maar die weigerde om de winkel structureel financieel bij te staan. Ondanks de hulp van een leger vrijwilligers, lukte het Wever niet om de winkel voort te zetten op vrijwillige basis. Afgelopen zaterdag moest hij de deuren sluiten.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl