Langedijk Centraal


Broodbakkers en studenten uit de regio Noord-Holland Noord kwamen woensdag naar het Horizon College in Heerhugowaard om met de handen in het deeg inspiratie op te doen tijdens een bijzondere masterclass van wereldkampioen brood bakken François Brandt.

Brood bakken is een ambacht, maar dreigt te verdwijnen. Voor het Horizon College de taak jongeren te interesseren voor dit vak. Roel Pettinga, stagecoördinator van de afdeling Brood & Banket vindt het belangrijk om de studenten, bakker en onderwijs met elkaar te verbinden: "Het ambacht brood bakken dreigt te verdwijnen en daarmee ook het ambachtelijke brood. Dat willen we voorkomen door jongeren te stimuleren om te kiezen voor dit ambachtelijke vak, dus echt met je handen in het deeg. Deze masterclass is bedoeld om tot dat inzicht te komen."

Tijdens de interactieve masterclass werden vijftien bakkers en vijftien studenten door François Brandt meegenomen in de wereld van het Scandinavische brood bakken, een manier van bakken dat in Nederland nog niet zo bekend is. Ze gingen aan de slag met andere granen, zadenmelanges en veel meer water dan zij gewend zijn. Hierdoor blinkt het brood uit in smaak en is er sprake van optimale voedingswaarden.

François Brandt is enthousiast over de masterclass: "Het is belangrijk dat kennis wordt overgedragen en dat de student en leermeester samen kennis delen. Je bent als bakker nooit uitgeleerd."

Deze masterclass maakt deel uit van het excellentieprogramma van de afdeling Brood & Banket en biedt de branche een unieke mogelijkheid om samen met de studenten vraagstukken op te pakken en ideeën uit te wisselen. (Foto: Rob Duin)

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl