Langedijk Centraal
00:00
55
00:00


Een lerarentekort en dan ook nog eens een griepgolf. Voor Frans van Pinxteren, directeur van het Petrus Canisius College (PCC) in Alkmaar, is het in deze periode flink aanpoten om voldoende docenten op de been te krijgen. Er moeten regelmatig leerkrachten worden ingehuurd. Volgens Van Pinxteren is dat een dure zaak, want uitzendbureaus vragen de hoofdprijs. "De prijzen liggen soms wel vijftig procent boven het normale bedrag. Dat is onacceptabel" zegt de schooldirecteur tegen mediapartner NH Nieuws.

Elf docenten van het PCC zijn geveld door de griep. Volgens Van Pinxteren is de nood hoog. "Zeker in deze periode waarin het heel druk is op de school. Veel leerlingen bereiden zich voor op het eindexamen. Dan heb je echt alle leerkrachten nodig. Als die er dan niet zijn, heb je een groot probleem."

De Algemene Vereniging Schoolleiders heeft het basisonderwijs opgeroepen om deze week geen tijd meer te steken in het vervangen van zieke leerkrachten. Dan maar de klas naar huis sturen. Hiermee wil de vereniging de politiek duidelijk maken dat het schoolleiders niet langer lukt vervanging te regelen. Het voortgezet onderwijs in Alkmaar ziet niets in dat idee. ''Je moet je afvragen of je daar niet een verkeerd signaal mee geeft. De leerlingen mogen niet de dupe worden van uitval.''

"Als er leraren ziek zijn, wordt geprobeerd om dat eerst intern op te lossen", vertelt Van Pinxteren. Maar als dat niet lukt moet er via een uitzendbureau een leerkracht worden gehuurd. En die kosten liggen vaak vijftig tot zestig procent boven het tarief dat voor lerarensalarissen vergoed wordt. "Het begint steeds meer te schuren en daarom gaan wij met andere scholen in Noord-Holland in overleg hoe we dit probleem moeten aanpakken."

Om de torenhoge tarieven voor ingehuurde docenten aan banden te leggen, wordt overwogen prijsafspraken te maken. Ook wordt gedacht om meer te gaan samenwerken met andere scholen zodat docenten kunnen worden uitgewisseld. "Maar ook het aantrekkelijk maken van het beroep van leerkracht is heel erg belangrijk. Voor zij-instromers moet het ook makkelijker worden om les te geven", besluit de directeur.

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl