Langedijk Centraal


Onderwijsinstellingen heeft moeite met het vinden van vervanging voor zieke leerkrachten. In de afgelopen weken moest 80 procent van de schoolleiders op zoek naar vervanging blijkt uit de peiling die door Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) gehouden is. "Door het lerarentekort en doordat ook de invalpool vaak leeg is, leidt die zoektocht naar vervanging steeds vaker tot kunst- en vliegwerk." meldt AVS.

Ook in Noord-Holland Noord is het lerarentekort een groot probleem. Bestuurder René Rigter van Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Noord-Holland-Noord (SOVON) kent het probleem. Veelal worden invalkrachten gevonden via commerciële partijen, zoals uitzendbureaus. "Het komt een aantal keren per week voor dat we door het lerarentekort moeten aankloppen bij uitzendbureaus. Dan betalen we veel meer dan wanneer we iemand regulier in dienst nemen. En de verschillen kunnen oplopen tot 50 procent."

Rigter zou graag afspraken maken met andere onderwijskoepels over de hoge kosten van vervangende leerkrachten, maar in tegenstelling tot wat in de krant wordt beweerd is dat nog niet gebeurd . Wel heeft hij de intentie om dit tijdens de volgende vergadering te bespreken. "We willen het agenderen in het bovenregionaal overleg met alle besturen, met als inzet om in gesprek te komen met uitzendbureaus om tot een maximum tarief te komen."

Rigter hoopt dat alle besturen er net zo over denken. "Het moet regionaal worden opgepakt. Als er al één bestuur afhaakt dan is het kansloos. Want dan schiet je jezelf in de voet."

SOVON vertegenwoordigt meerdere scholen in de regio, zoals bijvoorbeeld Murmellius, Willem Blaeu, Stedelijk Dalton College, Huygens College, Berger Scholen Gemeenschap. (foto: pexel.com)

SFbBox by smart happy birthday wishes

Meer weten over adverteren op Langedijk Centraal? Bel 072 844 98 48 of mail ons: info@langedijkcentraal.nl